ULAZNICA ZA EU

Mesić: Hrvatska mora provesti reforme

23.03.2009 u 16:09

Bionic
Reading

Hrvatska mora usvojiti europsku regulativu i provesti potrebne reforme i to će biti ulaznica za ulazak u EU, rekao je u Đakovu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Ono što trebamo učiniti jest usvojiti regulativu koja će biti kompatibilna zemljama EU, moramo provesti reforme, a to će biti ulaznica za ulazak u EU", kazao je Mesić zamoljen da komentira stanje pregovora između Hrvatske i EU.

Mesić je podsjetio da pregovore Zagreba i Bruxellesa trenutačno blokira Slovenija, te dodao da se Hrvatska mora držati principa.

"Ako to ne možemo, onda moramo znati na kojim principima možemo riješiti otvoreno pitanje. Ako je spor u činjenicama, onda moramo reći tko to rješava", ocijenio je te dodao da takva pitanja rješava sud na osnovi međunarodnog prava.

Sva druga rješenja koja ne bi uključivala međunarodno pravo, smatra Mesić, mogla bi dovesti do mogućih novih problema.

"Jednom pristati na 'ad hoc' rješenja značilo bi neprincipijelnu politiku i onda više nismo vjerodostojni. Mala zemlja mora biti vjerodostojna, onda će biti i uvažavana", kazao je Mesić zaključivši da je Hrvatska, upravo zbog svoje vjerodostojnosti, izabrana kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Posjet Đakovu hrvatski predsjednik završio je susretom s gradonačelnikom Antom Raspudićem koji ga je upoznao s problemima u đakovačkom gospodarstvu i projektima nove gradske vlasti s naglaskom na projekt veleučilišta.