POGLED PREDSJEDNIKA

Mesić: HDZ nije dao da Kosor smijeni Kalmetu

23.12.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Na kraju godine i svog mandata predsjednik RH Stjepan Mesić u razgovoru za Jutarnji list, između ostalog, procjenio je Šeks prijedlogom za odlikovanjem premijerke Kosor pokušao poboljšati svoj položaj kod nje

Vladimir Šeks vas je pozvao da odlikujete premijerku Kosor zbog njezinih zasluga u borbi protiv korupcije. Jeste li ga shvatili ozbiljno?

Čestitka i poziv na izbore

Predsjednik Mesić čestitao je hrvatskim građanimaBožić i pozvao ih da sami sebi, i domovini, poklone "ispravnu odluku otome tko će biti sljedeći hrvatski predsjednik"
'Za samo četiridana pruža vam se, svima, prilika da odlučite tko će u narednih petgodina biti na čelu Hrvatske. Nemojte propustiti tu priliku. Nemojtedozvoliti da vas obeshrabre kandidati za koje vidite da su slatki nariječima, a jasno vam je da iza tih riječi ništa ne stoji. Nemojtenasjesti onima koji obećavaju nešto, što sasvim sigurno neće moćiispuniti. Poklonite sami sebi, ali i našoj domovini, za Božić ispravnuodluku o tome tko će biti sljedeći hrvatski predsjednik', rekao jeMesić.

- Pročitao sam u novinama. Sve prijedloge za odlikovanja treba uputiti pismeno uz priložena obrazloženja. Ništo od toga nismo dobili.

Kako vi uopće gledate na taj prijedlog?

- Objektivno gledajući na to mogu reći da je Šeks to izjavio misleći na svoj osobni interes. Hoće poboljšati svoju poziciju kod premijerke. Da je stvarno htio da se to dogodi učinio bi drugačije.

Napisao bi prijedlog, potpisao ga i obrazložio. Ili bi barem došao sa mnom razgovarati. Ovako, to je prijedlog za javnost i interna stvar Šeksa, HDZ-a i premijerke.
Otvorene afere

Premijerka je prije tri dana, onog istog jutra kad se HŽ-ov oronuli vlak bez kočnica zabio u betonsku prepreku na zagrebačkom kolodvoru ozljedivši pri tome 60 putnika, najavila Kalmetinu smjenu. Niti 24 sata kasnije se prodomislila. Kako vi to komentirate?

- To je uvjetovano odnosom snaga u HDZ-u i Vladi. Očito je da ona sama ne može donositi odluke te da mora voditi računa o mišljenju članova Vlade i stranke. U tom odnosu snaga morala je tako postupiti.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.