NIZ IZBORNIH PONIŽENJA

Merkelicu više ni liberali ne mogu spasiti

08.05.2012 u 09:52

Bionic
Reading

U sjeni prijelomnih izbora u Srbiji, Francuskoj i Grčkoj ostali su oni u sjevernoj njemačkoj pokrajini Schleswig-Hohlstein, na kojima se pokazalo da aktualna njemačka vladajuća koalicija demokršćana i liberala nema političku budućnost

Nakon mjeseci izbornih poniženja, koja su kulminirala na izborima u pokrajini Saarland s osvojenih 1,2 posto, njemački Liberali (FDP) se od nedjelje imaju čemu radovati. Održani su izbori u pokrajini Schleswig-Holstein na kojima je FDP dobio iznenađujuće solidnih osam posto glasova. Iako je to znatno manje nego na prošlim izborima, za liberale je činjenica da su – poslije toliko poraza – uspjeli prijeći izborni prag bila dovoljan razlog za ekstazu. Ipak, taj rezultat se prvenstveno treba pripisati Wolfgangu Kubickom, iskusnom političaru koji je predvodio FDP u kampanji te se većinom distancirao od politike vrha stranke, koja se provodi u Berlinu.

S druge strane, CDU Angele Merkel zabilježio je svoj najgori rezultat u Schleswig-Holsteinu u proteklih pola stoljeća! Poniženje je tim veće što njihov premijerski kandidat Jost de Jager nije uspio osvojiti mandat u Landtagu (pokrajinskom parlamentu). S 30,8 posto CDU jest dobio najviše glasova, ali je koalicija s FDP-om matematički nemoguća, dok su ostale stranke sklonije okupiti se oko SPD-a, koji je dobio 30,4 posto glasova, što je pet posto više u odnosu na izbore 2009.

Odlično su prošli Zeleni osvojivši 13,2 posto, a slavili su i Pirati s 8,2 posto. To je fantastičan rezultat za jednu tako mladu stranku, koja je u roku od godinu dana uspjela ući u nekoliko pokrajinskih parlamenata. To zato nije pošlo za rukom tvrdim ljevičarima iz Die Linke, koji su sa šest posto pali na 2,2 posto i tako u Schleswig-Holsteinu postali vanparlamentarna stranka.

Buduću vladujuću koaliciju najvjerojatnije će činiti SPD, Zeleni i stranka danske manjine, a moguće je i da će takvu vladu, kad bude trebalo, podržati i Piratska stranka. U svakom slučaju, njemački su analitičari iščitali mnogo toga iz ovih pokrajinskih izbora. Za početak, koalicija CDU-a i FDP-a postaje sve manje realna mogućnost za ostanak kancelarke Angele Merkel na vlasti, iz jednostavnih matematičkih razloga – ove dvije stranke više zajedno ne dobivaju apsolutnu većinu! To znači da se Merkel, ukoliko želi još jedan mandat, mora početi interesirati za druge potencijalne koalicijske partnere, iako je još prošle godine o, primjerice, Zelenima imala sve najgore za reći.

Nadalje, izbori u Schleswig-Holsteinu pokazali su da FDP-ova propast nije zagarantirana, nego da ovisi i o kadrovskoj ponudi ove stranke. Sve više se čini da je ekipa koja radi u Vladi slabiji dio stranke, s obzirom da je Wolfgang Kubicki odličan rezultat ostvario zahvaljujući i distanci od vicekancelara i predsjednika stranke Philipa Roeslera. Slično se ponaša i glavni kandidat Liberala u pokrajini Nordrhein-Westfalen Christian Lindner, koji sljedeće nedjelje pokušava spasiti FDP od potopa u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini.

Najviše razloga za sreću sigurno imaju Pirati, koje je tjednik Der Spiegel nazvao 'protestnom strankom dobrih ljudi', koji ostvaruju senzacionalne rezultate i vjerojatno će iduće godine ući i u Bundestag.