ANALIZA POSJETA

Merkeličina poruka: Uredite tu neokomunističku birokraciju!

23.08.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Politički analitičari Damir Grubiša i Višeslav Raos slažu se da je posjet njemačke kancelarke Angele Merkel obilježila poruka u kojoj se traži od hrvatskih vlasti da konačno osiguraju pravnu sigurnost stranim ulagačima koji kod nas žele uložiti novac

'U okviru diplomatskih izjava obavezna je figura, kao u umjetničkom klizanju, da se pohvali domaćina i to je Merkel učinila pohvalivši reforme koje su učinjene na putu ispunjavanja kriterija za završetak pregovora s Europskom unijom, ali je pritom pohvalila i sebe što su nam Nijemci davali podršku na tom putu', rekao je politički analitičar Damir Grubiša.

Druga stvar koju je poručila je pitanje biznisa. 'Tu je nedvosmisleno zatražila da konačno uredimo taj sustav neokomunističke birokracije', smatra Grubiša. Strani investitori, nastavlja, iznervirani su sporošću birokracije i količinom papirologije koju trebaju riješiti da bi investirali kod nas, kao i popratnom korupcijom. 'U drugim zemljama to se rješava za nekoliko dana, a kod nas traje godinama', zaključuje analitičar.

Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja također ističe taj moment dodajući da je iza pohvala Angele Merkel stajala poruka da se borba protiv korupcije mora nastaviti. 'Ovdje je u prvom redu mislila na čišćenje nižih razina vlasti od korupcije, a odnosi se na slučajeve kada neki njemački investitor ne može, recimo, dobiti dozvolu jer za nju lokalni dužnosnik želi mito', objašnjava Raos.

Prema Grubiši, treća poruka koju je Merkel odaslala iz Zagreba bila je da Hrvatska mora biti komitent dobrih inicijativa u procesima za regionalnom normalizacijom i stabilnošću. 'Također vjerujem da je u četiri oka bila kritična oko pozdrava Gotovini i Markaču na obljetnici Oluje, ali i pitala kako može pomoći oko izbora, a da se ne nasanjka kako je se nasanjkala 2007. godine', mišljenja je analitičar.

Hrvatska bi trebala biti uzor regiji i voditi uravnoteženu politiku između Srbije i Kosova i pritom ne povlače ishitreni potezi. 'To znači da vodimo balansiranu politiku kao zemlja koja je već članica NATO-a, pred vratima Europske unije, ali i koja je priznala Kosovo', objašnjava Raos.

Raos je na kraju izrazio zadovoljstvo što posjetom Angele Merkel Hrvatskoj nije dominirala tema Haškog suda, kao što je do sada bio slučaj kada bi nam dolazili visoki gosti iz Pariza, Londona, Washingtona ili Berlina. 'To može biti olakšanje za sve nas', zaključio je.