brexit

Merkel u Bundestagu rekla kako se EU mora usredotočiti na izazove budućnosti

21.03.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak Europsku uniju da se usredotoči na buduće izazove nakon Brexita, prije odlaska na summit EU-a u Bruxellesu

Merkel je kazala da postoji mogućnost izvanrednog summita EU-a idući tjedan, ne postigne li se dogovor u britanskom parlamentu o sporazumu o razdruživanju do 29. ožujka, roka za Brexit.

'Tada ćemo ostaviti otvorenim hoće li biti novog sastanka prije roka za povlačenje' Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, kazala je Merkel njemačkom parlamentu.

Prihvati li donji dom britanskog parlamenta sporazum o razdruživanju, zahtjev premijerke Therese May za kraćom odgodom Brexita mogao bi biti razmotren u pozitivnom svjetlu, kazala je, ponovivši da podržava uredan Brexit.

Glede Mayina zahtjeva da se Brexit odgodi do 30. lipnja, Merkel je kazala da se mora uzeti u obzir pravnu situaciju u vezi izbora za Europski parlament potkraj svibnja.

Kancelarka je kazala da dolazi novi svjetski poredak i da Europljani moraju razmisliti o tome kako će na to odgovoriti.

Državama članicama EU-a poručila je da moraju djelovati jedinstveno i ojačati unutarnje tržište te zaštititi euro.

Obećanja koja se odnose na prosperitet i sigurnost moraju biti održana, kazala je.

Multilateralizam je Europi donio mir i slobodu, kazala je Merkel. Europa treba nastaviti tim putem 'na korist svima', naglasila je.