ZBOG NUKLEARKI I LIBIJE

Merkel pod rafalom kritika

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 21.03.2011 15:18
  • Objavljeno 21.03.2011 u 13:53
angela merkel grimasa

angela merkel grimasa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Angela Merkel pod paljbom: vanjskopolitičke krize loše utječu na vjerodostojnost njemačke kancelarke, koju kritiziraju zbog izbjegavanja preuzimanja veće uloge oko Libije, kao i zbog iznenadne odluke da uvede moratorij na nuklearne elektrane, koja je u potpunoj suprotnosti s dojučerašnjim stajalištima vladajuće koalicije

U američkim diplomatskim depešama koje je objavio Wikileaks, Angela Merkel je opisana kao neodlučna kancelarka koja izbjegava rizike i nema kreativnosti u svojem političkom djelovanju. U proteklih nekoliko dana dvije svjetske krize, u Libiji i Japanu, pokazale su da je ova procjena nažalost bila ispravna, s obzirom na to da je Njemačka jedina od velikih zapadnih sila zauzela suzdržan stav prema vojnoj intervenciji u Libiji.

U diplomatskim krugovima se njemačkim veleposlanicima rugaju zbog toga što sumanuti Gadafi hvali 'različit odnos Njemačke' prema njegovom režimu te obećava velike poslovne ugovore. No, ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i Merkel nisu imali odlučnosti, kao Gerhard Schröder i Joschka Fischer kada je 1999. bila riječ o Kosovu, priključiti se aktivnije rješavanju libijske krize i odlasku pukovnika Gadafija nakon više od četiri desetljeća tiranije. Njemački analitičari upozoravaju da će takvo držanje umanjiti njemački utjecaj u svijetu i naštetiti reputaciji države kao odgovorne članice međunarodnih saveza. Ponajviše jer je u ovom slučaju vojnu intervenciju odobrio i UN.

Drugi problem za Angelu Merkel jest njezina ishitrena odluka da uvede tromjesečni moratorij na zakon o nuklearnoj energiji koji je prije par mjeseci donijela baš njezina vlada. Zbog događaja u Japanu, a s planom da ispadne odlučna kancelarka koja hrabro reagira na krize, Merkel je sve neugodno iznenadila, posebice jer je do jučer zastupala stav da se njemačkim nuklearkama treba za još 12 godina produžiti rok trajanja. Kancelarkini spin doktori su se ipak preračunali, jer je Merkel sa svih strana optužena za oportunizam i licemjerje, a odmah su stručnjaci izračunali da bi taj potez njemačku energetsku industriju mogao koštati 575 milijuna eura.

Merkel je najavila da će 17 tamošnjih nuklearki biti stavljene pod novi strogi sigurnosni režim, zbog katastrofe u Fukušimi. Postoje i sumnje u legalnost takve odluke, proglašene dekretom, pa energetski div RWE najavljuje da će njihovi pravnici vidjeti ima li osnova za tužbu protiv vlade. Konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je komentar u kojem se upozorava da bi ovo mogao biti početak kraja aktualne kancelarke: 'Moratorij bi za Merkel mogao postati ono što su za Gorbačova bili glasnost i perestrojka. Ona je razotkrila slabosti njemačke, dakle njezine nuklearne politike, ali bez odgovora što treba napraviti.'

Kancelarku je zbog moratorija u Bundestagu dočekala nabrušena opozicija, prvenstveno SPD i Zeleni, koji su za vrijeme svoje vlade donijeli zakon koji je predviđao potpuno njemačko odustajanje od atomske energije u bližoj budućnosti. Merkel je, unatoč velikim prosvjedima diljem Njemačke, na kojima se okupilo stotine hiljada protivnika nuklearne energije, kroz Bundestag prošle jeseni progurala promjene koje su išle na ruku energetskog lobija. Sada se komentatori pitaju kako će im nadoknaditi štetu koju je odluka o moratoriju izazvala.

Povrh svih tih nedaća, Merkel je zamalo izgubila život kada su prestali raditi svi motori helikoptera njemačke policije kojim se vozila na visini od 1.600 metara. Letjelica je počela naglo padati prema tlu, a pilotima je uspjelo nekoliko stotina metara prije zemlje opet pokrenuti elise. Otvorena je istraga o spremnosti helikoptera koji je skoro nov, kupljen u prosincu 2010. Prema izjavama istražitelja, ne isključuje se ni mogućnost sabotaže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi