ZBOG ŠPIJUNIRANJA

Merkel oštro napala Ameriku

30.01.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Njemačka kanclerka Angela Merkel jutros je u Bundestagu održala govor o politici svoje nove velikokoalicijske vlade, ali se osvrnula i na američko špijuniranje opisavši ga kao 'iznevjeravanje povjerenja'

Angela Merkel već je povijesna ličnost njemačke politike, možda još uvijek ne kao velika kancelarka u rangu Konrada Adenauera ili Willyja Brandta, ali definitivno kao prva žena na čelu njemačke vlade koja upravo započinje svoj treći mandat. Merkel je danas prvi put održala kancelarski govor o politici vlade sjedeći, s obzirom na nezgodu koju je početkom godine doživjela na nordijskom skijanju.

Bio je to iscrpan jednosatni govor bez mnogo strasti, ali s dosta sadržaja, jer je Merkel predstavila političke planove svoje velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata za sljedeće četiri godine, ali se i obrušila na američko špijuniranje Njemačke, pa i nje osobno, što je otkriveno zahvaljujući zviždaču Edwardu Snowdenu

Tema špijuniranja NSA zauzela je prominentno mjesto u Merkeličinu govoru istaknuvši da se ponašanjem u stilu 'da cilj opravdava sredstvo povećava nepovjerenje te se na kraju stvara manje a ne više sigurnosti'. Njemačka kancelarka priznala je i da su pozicije Njemačke i SAD-a previše trenutačno udaljene da bi se mogao postići sporazum o međusobnom nešpijuniranju: 'To neće riješiti moje putovanje u Washington.' Merkel je dodala kako je 'SAD najbolji saveznik Njemačke' i da ne treba zaustaviti dogovor o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a zbog špijunskih aktivnosti NSA. 'Inaćenje nikad nikome nije pomoglo', zaključila je Merkel.

Osim odnosa s Amerikom, Merkel se, naravno, osvrnula na brojne unutarnjopolitičke planove svoje nove vlade. Najavila je reformu mirovinskog sustava, agresivno provođenje nove energetske politike koju ju nazvala 'herkulskim zadatkom'. Za to će prvenstveno biti zadužen vicekancelar i ministar gospodarstva i energetike Sigmar Gabriel (ujedno i predsjednik SPD-a), koji je kao politiku vlade progurao i uvođenje minimalne plaće. Merkel je rekla da je 'pitanje ljudskosti da ljudi budu plaćeni za svoj rad' te se zbog toga od početka 2015. uvodi minimalac od 8,5 eura bruto po satu u cijeloj Njemačkoj. Kancelarka je naglasila da kompromis CDU-a i SPD-a o ovoj temi neće naštetiti njemačkom gospodarstvu.