NA ZAVIST KOLEGA

Merkel obara sve rekorde u popularnosti

26.03.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon stotinu dana na čelu nove vlade 'velike koalicije' sa socijaldemokratima, njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je u zenitu popularnosti

Početak trećeg mandata Angele Merkel, započet polovicom prosinca, nije dobro krenuo s nezgodom na skijanju koja ju je natjerala da hoda sa štakama nekoliko tjedana, 'kohabitacijom' sa socijaldemokratskim partnerima, ostavkom ministra i velikom međunarodnom krizom s Rusijom.

No, konzervativna 59-godišnja kancelarka, slavljena u Njemačkoj jer je spasila prvu europsku ekonomiju od financijske krize, nastavlja uživati u nezabilježenoj popularnosti, na čemu joj zavidi većina europskih čelnika.

Merkel, koja uživa u dobrom ekonomskom zdravlju zemlje u pripremi uvođenja minimalne plaće i poboljšanju niskih mirovina, ostaje omiljenja političarka Nijemaca, prema ispitivanjima javnog mnijenja, bez obzira na više od osam godina vlasti.

'Merkel je jako moćna na njemačkoj političkoj sceni. Uživa čak i štovanje socijaldemokratskih birača', ocjenjuje Ulrich von Alemann, politolog sa Sveučilišta u Duesseldorfu.

Prema više ispitivanja javnog mnijenja, Merkeličini konzervativci (CDU/CSU) uživaju potporu oko 40 posto birača, daleko ispred SPD-a koji podržava 26 posto birača. Kancelarka Merkel u svim je ispitivanjima najpopularnija političarka.