PROMJENA STILA

Merkel najavila da će postati 'čelična lady'

20.08.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka, poznata po stilu 'odlučno možda', najavila je s godišnjeg odmora da kani oštrije voditi vladu i dovesti koaliciju i ministre u red, a angažirala je već i novog, glasnog i ratobornog glasnogovornika, poznatog TV novinara Steffena Seiberta

Gerharda Schrödera su zvali 'basta-kancelar', zbog toga što se nije ustručavao udariti rukom o stol i reći dosta kada su se ministri njegove crveno-zelene koalicije znali zaigrati. Za razliku od svojeg prethodnika, poznatog alfa-mužjaka, Angela Merkel njeguje drukčiji stil vođenja vlade.

Diplomirana fizičarka poznata je kao odlična u analizi problema i osmišljavanju rješenja za njih, koje onda poprilično nezgrapno implementira. Odbija direktno sudjelovati u političkim igrama, ali uživa intervenirati sa strane. Njemački predsjednik Christian Wulff je takav stil opisao sljedećim riječima: 'Dobar pastir vodi stado od nazad.'

Nažalost, ankete već mjesecima pokazuju da vladajuća koalicija demokršćana i liberala jako loše stoji u njemačkoj javnosti, unatoč odličnim gospodarskim pokazateljima i uspješnom oporavku. Razlog tome su stalne svađe među ministrima, koje su bile prihvatljive kada su na vlasti bili socijaldemokrati i zeleni, s obzirom da je temperamentna rasprava dio njihovog političkog habitusa.

No od uljuđenih konzervativaca se očekuje malo manje čerupanja u javnosti, a od kancelarke Merkel da svoju vladu, odnosno 'kaos-ekipu', kako je nazivaju u medijima, dovede u red. Merkel je zato na godišnjem odmoru u Dolomitima došla do zaključka da ubuduće mora oštrije voditi vladu te dovesti koaliciju i ministre u red. Njemački komentatori ironiziraju da je Merkel opet odlično analizirala problem i našla pravo rješenje, ali tek treba vidjeti hoće li ga moći provesti.

Ipak, prvi korak je već tu. Merkel je angažirala novog glasnogovornika, poznatog TV novinara Steffena Seiberta, koji je odmah vrlo oštro uskočio u svađu među ministrima oko zatvaranja nuklearnih elektrana. Pozivajući se na kancelarku, Seibert je poručio da nije od pomoći rasprave unutar vlade iznositi u javnost prije nego postoji zajednička pozicija. Kako se svi ministri polako vraćaju s godišnjih odmora, Merkel će ubrzo imati priliku pokazati je li pronašla 'čeličnu lady' u sebi. Primjerice, ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg je najavio da želi ukinuti obavezno služenje vojnog roka, što mnogi konzervativci smatraju neprihvatljivim. Ako je vjerovati najavama koje dolaze iz kancelarkinog okruženja, uskoro slijedi energično lupanje šakom po stolu.