telefonski razgovor

Merkel i Trump podržali pregovore SAD i EU o trgovini te izrazili zabrinutost stanjem u Siriji

28.08.2018 u 07:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je u ponedjeljak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a dvoje čelnika "snažno podupiru tekuće rasprave između Washingtona i Bruxellesa kako bi se uklonile zapreke dubljoj trgovinskoj vezi", objavila je Bijela kuća u priopćenju

Trump i Merkel također su razgovarali o drugim pitanjima, uključujući Siriju i Ukrajinu, navodi se u priopćenju. Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su zabrinutost zbog razvoja događaja u Siriji, osobito humanitarne situacije u pokrajini Idlib, izjavili su u ponedjeljak njihovi uredi nakon što su dvoje čelnika telefonski razgovarali.

"Oba su čelnika pozvala na međunarodnu akciju kako bi spriječili humanitarnu krizu u pokrajini Idlib", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

"Rusija je pozvana da moderira kod sirijske vlade i spriječi daljnju eskalaciju", izjavila je glasnogovornica kancelarke Merkel, Steffen Seibert.

Seibert je, ne navodeći detalje, rekla da je dvoje čelnika također razgovaralo i o Ukrajini, zapadnom Balkanu i trgovini. Sanders je izjavila i da traže "obnovljene napore za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini".

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Merkel je zabrinutost zbog situacije u sjevernoj sirijskoj pokraijini Idlib izrazila i tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nešto više od tjedan dana.

Idlib je sklonište za civilno stanovništvo i pobunjenike iz drugih dijelova Sirije, kao i za snažne islamističke snage. Pokrajina je na stalnom udaru zračnih napada i topništva ovaj mjesec, što je možda uvod u veliki napad vladinih snaga.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Turska podupire neke pobunjeničke skupine u toj pokrajini i pokušava spriječiti mogući napad snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojega podupire Moskva.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako bi bilo pogubno tražiti vojno rješenje u regiji.