REAKCIJA EUROPE

Merkel i Hollande traže hitan sastanak o Egiptu

16.08.2013 u 18:09

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su u petak hitan sastanak na europskoj razini 'o krvavoj egipatskoj krizi' koji bi se održao idućeg tjedna, objavilo je u petak francusko predsjedništvo

Dvoje čelnika je, prema priopćenju francuskog predsjedništva, razgovaralo telefonski dva dana nakon što su egipatske sigurnosne snage ubile stotine pristaša Muslimanskog bratstva i svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija te su pozvali na trenutačan prekid nasilja i povratak dijalogu. Istaknuli su kako se Egipat mora 'što brže vratiti na put svog demokratskog života'.

Hollande i Merkel traže hitan dogovor na europskoj razini i žele što prije sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije, već sljedećeg tjedna, kako bi se razmotrila suradnja između Europske unije i Egipta i utvrdila zajednička stajališta vezana uz krizu.

Predstavnici 28 zemalja članica Europske unije sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi razmotrili situaciju u Egiptu gdje je u nasilju ubijeno preko 600 ljudi, objavio je u petak ured šefice europske diplomacije Catherine Ashton.

Francuski predsjednik trebao bi tijekom poslijepodneva telefonski razgovarati i s britanskim premijerom Davidom Cameronom o situaciji u Egiptu.

U srijedu je gotovo 600 ljudi ubijeno u zemlji, uglavnom u brutalnom rastjerivanju pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija kojeg je početkom srpnja svrgnula vojska.

Najmanje je pet pristaša svrgunutoga egipatskog predsjednika te jedan policajac ubijeno u petak gdje islamisti prosvjeduju protiv krvavog gušenja prosvjeda u srijedu, unatoč tome što su snage reda objavile nalog da se u slučaju napada na njih ili na državne urede može odgovoriti iz vatrenog oružja pravim streljivom.