ALTERNATIVA ZA NJEMAČKU

Merkel dobila opasnu euroskeptičnu konkurenciju

11.03.2013 u 13:25

Bionic
Reading

U Njemačkoj se osniva nova stranka koju će sačinjavati ugledni ekonomisti, pravnici i otpadnici iz Merkelinih Kršćanskih demokrata i koja će se zalagati za izlazak iz monetarne unije prije nego što postane prekasno

U Alternativi za Njemačku, kako će se zvati, smatraju da je uvođenje eura bilo kobna pogreška koja prijeti uništenjem blagostanja svih građana. Oni smatraju da su stare stranke potrošene i tvrdoglavo odbijaju priznati svoje pogreške. Oni predlažu izlazak Njemačke iz eurozone i oporavak njemačke marke ili formiranje nove valute sa stabilnim gospodarstvima Nizozemske, Austrije, Finske i drugim sličnim zemljama, među kojima nije Francuska. Crtu su podvukli na drevnoj liniji koja je dijelila latinska od njemačkih plemena.

Plan je izradio Hans-Olaf Henkel, bivši šef Njemačke udruge industrijalaca i nekadašnji uvjereni eurofil. Danas priča da se radi o najgoroj profesionalnoj pogrešci u njegovom životu. Podjela eura na dvije valute bila bi dobra, smatraju, za oba tabora. Mediteranske zemlje bi mogle devalvirati svoj euro i pri tom nastaviti ispunjavati obaveze, a sjevernjaci bi se riješili balasta.  U Telegraphu navode da će s Alternativom za Njemačku, iz koje najavljuju da će biti spremni za federalne izbore, dobiti nešto što već od prije britanski konzervativci imaju u UKIP-u, izrazito euroskeptičnoj i protuimigrantski raspoloženoj Nezavisnoj stranci Ujedinjenog Kraljevstva.

Nitko ne može predvidjeti koliko bi Alternativa za Njemačku mogla osvojiti glasova na izborima. Stanke prosvjeda obično nemaju mnogo uspjeha u Njemačkoj, ali bilo je pojedinačnih uspjeha kada su Slobodni birači na ljevičarskoj euroskeptičnoj platformi na izborima u Bavarskoj 2008. godine osvojili 10 posto glasova. A tada nije ni upola bila loša situacija kao danas. U Njemačkoj su uplašeni uspjehom Beppa Grilla na talijanskim izborima. U Alternativi za Njemačku kažu da otplata dugova prezaduženih država ovisi o hirovima njihovih birača, a to se reflektira na njih, što žele spriječiti. Jedan od četiri Nijemca bio bi spreman glasovati na saveznim izborima u rujnu za stranku koja želi napustiti eurozonu, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u ponedjeljak koje ističe nezadovoljstvo Nijemaca zbog troškova krize eurozone.

Anketa za tjedni magazin Focus pokazala je da bi 26 posto Nijemaca razmotrilo potporu stranci koja želi izvesti Njemačku iz eurozone, a to bi učinilo četiri od 10 Nijemaca u dobi od 40 do 49 godina.