SLUŽBENI POSJET

Merkel će tražiti od Kine potporu euru

01.02.2012 u 20:35

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja u srijedu navečer kreće u svoj peti službeni posjet Kini, tražit će tijekom višednevnog boravka potporu Pekinga za euro, javili su njemački mediji u svojim online izdanjima.

Dok je većina članica EU-a pristala na ugovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni, Merkel želi da Kina preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pridonese financijskoj zaštiti kako bi se zaustavilo širenje dužničke krize.

Posjet Pekingu i Kantonu biti će bogat simbolikom i uzajamnim iskazivanjem poštovanja, ali teško da će donijeti nešto više od toga, komentiraju mediji. Tijekom susreta s kineskim dužnosnicima u četvrtak u Pekingu i u petak u Kantonu, nisu predviđena potpisivanja nikakvih gospodarskih sporazuma. Merkel će se oprostiti s odlazećim kineskim čelnicima s kojima je uspostavila strateško partnerstvo utemeljeno na redovnom kontaktu, unatoč različim pogledima na ljudska prava i demokraciju, te pitanja kao što je krađa intelektualnog vlasništva, piše Reuters.

Kao i mnoge druge neeuropske sile, Kina je duboko zabrinuta zbog eura - jedno od službenih glasila kineskog vrha prošle je godine usporedilo krizu sa srednjovjekovnom "crnom smrti" - ali prvo želi da sama Europa poduzme odlučnije mjere kako bi zaustavila krizu.

"Njemačka se nada većem ulaganju iz Kine (u europske obveznice), ali ne mislim da će se politika Kine promijeniti...", rekao je Zhu Feng, zamjenik direktora Centra za međunarodne i strateške studije na Sveučilištu u Pekingu, istaknuvši da se jake snage u zemlji protive tome da Kina uloži više novaca u europske obveznice.