sigurnosni rizici

Medved objasnio što će raditi Centar izvrsnosti i kakve veze ima sa sigurnosnim službama

16.06.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak da će osnivanje Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora omogućiti učinkovitije i kvalitetnije pristupanje u prepoznavanju sigurnosnih rizika

"Ono što se postiže kao efekt rada ovog Centra je učinkovitije, brže i kvalitetnije pristupanje u prepoznavanju sigurnosnih rizika", rekao je Medved u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o prijedlogu zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Time je odgovorio na upit Anke Mrak Taritaš (GLAS) koju je zanimalo da li danas imamo neko tijelo koje analizira i prikuplja javne podatke ili nam treba taj Centar da bi to radili.

Medved je pojasnio da će Centar izvrsnosti izrađivati doktrine i modele koji će biti primjenjivi za našu sigurnosno-obavještajnu zajednicu ali i za sve naše partnerske zemlje kako bi bili što učinkovitiji u prepoznavanju sigurnosnih ugroza.

Potpredsjednik Vlade je, na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo!), rekao i da taj Centar nije sastavni dio sigurnosno-obavještajne zajednice već će se u njemu analizirati i prikupljati informacije iz otvorenih izvora.

Pri tome, u njemu će uz naše predstavnike u njegovu radu sudjelovati i predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija, a pristupale bi mu, po njegovom osnivanju, potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Predstavljajući zakon o osnivanju tog Centra, Medved je istaknuo da će on doprinijeti unaprjeđenju open-source intelligence (OSINT) obavještajne discipline te ujednačavanju metodologije rada obavještajnih agencija stvaranjem ujednačenih procedura i metodoloških okvira koji će se koristiti u radu sigurnosno-obavještajnih agencija koje sudjeluju u njegovu radu.

Naglasio je kako će Centar razvijati metodologiju za rješavanje izazova kao što su poteškoće u detektiranju lažnih vijesti i dezinformacija povezanih sa sigurnosnim prijetnjama, traženjem najboljih računalnih alata za automatizirano prikupljanje podataka.

Tražiti će i rješenja povezana sa negativnim aspektima utjecaja umjetne inteligencije na širenje javnog sadržaja i sl.

"Centar će se baviti razvojem te specifične prikupljačke obavještajne discipline a ne prikupljanjem, obradom ni distribucijom obavještajnih podataka",  poručio je.

Naveo je da su u tijeku završni pregovori s pet partnerskih država s kojima se planira potpisati Memorandum o suradnji te time osigurati međunarodni status Centra.

Centar je neprofitna ustanova koju osniva Republika Hrvatska, a osnivačka prava će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). U 2023. za rad Centra potrebno je 331.807 eura od čega je već osigurano 66.361 euro.

Oporbeni zastupnici prije početka rasprave izrazili su nezadovoljstvo hitnom procedurom.

Marija Selak Raspudić (Most) smatra da to što taj zakon ide u hitnoj proceduri pokazuje "izrazito nepoštivanje Sabora kao jedne stepenice koja nije nužna i koja se preskače u donošenju zakona".