HRVATSKA SUDJELUJE

Međunarodno istraživanje o nasilju nad djecom

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.12.2009 16:25
  • Objavljeno 26.12.2009 u 16:22
nasilje dijete tuga očaj

nasilje dijete tuga očaj

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Hrvatska će biti uključena u međunarodno epidemiološko istraživanje o nasilju nad djecom u jugoistočnoj Europi, koje će obuhvatiti 30 tisuća djece u dobi od 11 do 16 godina i njihove roditelje, a kod nas će se taj projekt odvijati preko Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta, navodi se u današnjem priopćenju

Cilj projekta je prikupljanje relevantnih informacija o planiranju i daljnjem unapređenju preventivnog i tretmanskog rad u području zlostavljanja i zanemarivanja djece. Jedan od očekivanih ishoda je i harmonizacija pristupa zdravlju djece, navodi u priopćenju voditeljica projekta za Hrvatsku prof. Marina Ajduković.

Predstavnici Studijskog centra socijalnog rada sudjelovali su ovoga mjeseca u Ateni na prvom sastanku sudionika istraživanja gdje su predstavljena iskustva uključenih zemalja u radu sa u obitelji zlostavljanom i zanemarivanom djecom.
Hrvatski su predstavnici, kako se ističe, sa zadovoljstvom utvrdili da naša zemlja prednjači u tom području po mnogim aspektima u odnosu na ostale zemlje u ovom dijelu Europe.

'Očekujemo da će sudjelovanje u ovom projektu, uz izuzetno vrijedne podatke o prevalenciji i incidenciji zlostavljanja i zanemarivanja djece, omogućiti nam i institucionalno jačanje vezano uz pripremu, prijavu i provođenje istraživačkih projekta iz fondova EU', navodi se u priopćenju Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Međunarodni projekt čije neposredne aktivnosti počinju u siječnju 2010., trajat će tri godine, a odvija se pod koordinacijom grčkog tima kojeg vodi dr. George Nikolaides iz Centra za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanje djece Instituta za dječje zdravlje u Ateni. Uz navedeni institut, u projektu će sudjelovati odgovarajuće istraživačke institucije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turska.

Međunarodni istraživački projekt 'Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect' sufinancira Europska unija u sklopu prestižnih FP7 projekta, kojima EU potiče znanstvena istraživanja i istraživačku suradnju među zemljama članicama i zemljama kandidatkinjama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi