izglasavanje zakona

Međunarodne snage na Kosovu u pokretu prije ustroja kosovske vojske

13.12.2018 u 15:08

Bionic
Reading

Pokrete mirovnih snaga na Kosovu zabilježila je novinarka francuske novinske agencije France Pressea u četvrtak, dan uoči glasovanja u Prištini o zakonu kojim se ustrojava kosovska vojska i koji potiče gnjev Srba

Odgovarajući na upit France Pressea o tim pokretima prema područjima s većinskim srpskim stanovništvom, glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso umanjio je njihovu važnost: 'To su uobičajeni pokreti na Kosovu. Imamo nekoliko konvoja koji su u pokretu'.

'Jedan ide danas na sjever', gdje su Srbi u većini, a 'drugi je jučer išao u Prizren', na jugu, dodao je. 'Nema razloga za uzbunu', istaknuo je glasnogovornik.

Oko 50 vozila KFOR-a, međunarodnih snaga NATO-a koji jamči sigurnost Kosova, viđeno je tijekom jutra u podijeljenoj Mitrovici, u smjeru Leposavića, druge općine s većinskim srpskim stanovništvom, izvijestila je novinarka AFP-a.

Malo kasnije u blizini Leposavića viđeno je tridesetak vozila parkiranih duž ceste koja vodi ka granici sa Srbijom.

Načelnik te općine Zoran Todić rekao je za AFP da 'nije bio obaviješten o tim pokretima i da ne zna što oni znače'. 'Teško su naoružani i opremljeni kako bi spriječili prosvjede', rekao je Todić.

  • +5
Kosovska Mitrovica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Po riječima Todića i drugih stanovnika, više vozila KFOR-a uputilo se na pogranični prijelaz sa Srbijom Jarinje.

KFOR koji je na Kosovu raspoređen nakon rata srbijanske vojske i albanskih separatista na Kosovu 1998 - 1999, s više od 13.000 mrtvih, ima više od 4.000 ljudi.