NOVA LICA NA PRISAVLJU

Među 10 kandidata za nadzor HRT-a i Anja Šovagović

07.05.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Na natječaj za izbor četiri člana Nadzornog odbora (NO) HRT-a na koji se moglo prijaviti do srijede, 6. svibnja, javilo se deset kandidata, a očekuje se da će još neke prijave naknadno doći poštom, saznaje se od predsjednika saborskog Odbora za medije i nezavisnog zastupnika Mladena Novaka.

Prema njegovim riječima, konačni broj kandidata bit će utvrđen do kraja tjedna nakon čega bi Odbor za medije na sjednici najavljenoj za idući tjedan trebao utvrditi jesu li kandidati zadovoljili sve uvjete natječaja. Prema proceduri, slijede intervjui s kandidatima, a nakon toga je, kaže Novak, sve na predsjedništvu Sabora koje izbor novih članova NO-HRT-a treba staviti pred saborske zastupnike. Prema njegovim riječima, optimistično je računati da će se to dogoditi do kraja svibnja.

Novak je ocijenio da je bilo očekivano da će se na ponovljeni natječaj javiti više od četiri kandidata koliko ih se prijavilo na posljednji natječaj poništen krajem travnja nakon intervencije glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.

'Možda neki od kandidata sada ispunjavaju uvjete koje nisu ispunjavali. Na poništenom natječaju od njih se tražilo deset godina iskustva rada u medijima, a sada se najvjerojatnije prijavio dio kandidata koji nemaju desetgodišnje iskustvo u medijima, ali imaju barem deset godina radnog iskustva', ističe Novak dodajući i da je izbor novog Nadzornog odbora HRT-a stvar političkog dogovora.

'Možemo se lagati i reći da je demokratska volja zastupnika izabrati članove NO-a HRT-a, ali znamo jako dobro u suštini da se takve stvari dogovaraju - baš kao i kod izbora suca Ustavnog suda koji je zbog nemogućnosti političkog dogovora praktički stavljen na stranu', kazao je Novak.

Podsjećajući na važnost Nadzornog odbora koji nadzire zakonitost poslovanja HRT-a, ali i pokreće postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a, Novak se osvrnuo na najave Kluba zastupnika HNS-a da će pokrenuti postupak smjene glavnog ravnatelja Radmana ako Saboru ne dostavi zatraženo dopunjeno izvješće o plaćama na HRT-u.


'To je igrokaz od strane vladajućih gdje se traže nekakva rješenja kako izaći iz ove situacije s Radmanom. Ako se bolje analizira rasprava Kluba zastupnika HNS-a onda ćete vidjeti da su oni u stvari lopticu prebacili SDP-u. U HNS-u nisu rekli idemo to sami napraviti jer, nemojmo se zavaravati, zna se tko to može napraviti. U osnovi, mi kao da imamo kancelarski sustav i sve ovisi o volji jedne osobe', ističe Novak dodajući da kao saborski zastupnik smatra da su se stekli svi uvjeti da se glavni ravnatelj Goran Radman razriješi.

'Svi klubovi zastpnika u dosadašnjim raspravama o tome su se već izjasnili, a znakovit je istup SDP-ovca Nenada Stazića koji se u ime zastupnika te stranke složio da je Radmanovo ponašanje sramotno. Ako Radmana prozivaju da se ponaša sramotno i protivno moralnim normama, vrijeme je da sam odstupi', naglasio je Novak.

Prema njegovim riječima, još nisu otvorene ponude kandidata za četiri od pet članova Nadzornog odbora HRT-a koje bira Sabor, ali doznaje se da se za članstvo u NO-u nisu kandidirali razriješeni dosadašnji članovi - Viktor Gotovac, Dražen Rajković i Svetozar Sarkanjac, dok Mate Radeljić to ne bi ni mogao učiniti budući da je imenovan savjetnikom za unutarnju politiku predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

No, kako se doznaje, za članstvo u NO HRT-a iz redova političkih stranaka kandidirala se Anja Šovagović Despot, HDZ-ova 'ministrica kulture u sjeni'.