KALINIĆ ODGOVARA HDZ-U

'Matulović Dropulić odgovorna je za hiperurbanizaciju i devastaciju'

02.04.2013 u 16:22

Bionic
Reading

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, kojeg vodi pročelnik Pavle Kalinić, priopćenjem se oglasio nakon što ga je jučer prozvao lokalni HDZ. Podsjetimo HDZ-ovci su aktualnu gradsku vlast i prozivali zbog toga što 'nije napravila ništa kako bi spriječila ugrožavanje sigurnosti ljudi i materijalnih dobara'. HDZ se naime referirao na sve veći broj klizišta koja se aktiviraju uslijed velikih količina oborina.

U svom podužem odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica Kristina Martinović stoji kako je 'vidljivo je da HDZ namjerno neistinito prikazuje situaciju u Zagrebu i da nepovoljne vremenske prilike pokušava iskoristiti za svoju predizbornu kapanju'.

U Uredu drže i da je vidljivo da HDZ nema stručna znanja iz područja zaštite i spašavanja te da nije upoznat sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.

'Ured za upravljanje u hitnim situacijama kao gradsko upravno tijelo obavlja poslove sukladno odluci o svom osnivanju, a u skladu sa zakonskim propisima. Ti zakonski propisi, u ingerenciji su nekog drugog i glavni su limitirajući faktor da se u ovoj oblasti učini kvalitetniji pomak. Ured je za svoga postojanja izradio sve potrebne dokumente, Procjenu ugroženosti ,Plan zaštite i spašavanja u sklopu kojega je i Plan civilne zaštite. U tim dokumentima obrađene svu sve moguće nesreće uključujući i klizišta. Gradska skupština je u okviru Procjene ugroženosti usvojila i poseban prilog Mjere zaštite i spašavanja u dokumentima prostornog uređenja.

Ured kontinuirano obavještava i educira javnost i raznim vrstama nesreća koje nas mogu zadesiti, te je organizirao razne stručne skupove i konferencije u cilju poboljšanja zaštite i spašavanja stanovništva ne samo Grada Zagreba već i čitave RH. Značajna sredstva uložena su u spasilačku opremu, ali i u pomoć drugima.

Ured na žalost nije u zakonskoj mogućnosti sankcionirati sve propuste koji su učinjeni u oblasti prostornog planiranja i uređenja kroz desetljeća koja su iza nas. Za hiper-urbanizaciju i devastaciju južnih obronaka Medvednice, Gradski odbor HDZ-a neka potraži objašnjenja kod svoje članice, dugogodišnje gradonačelnice (Marine Matulović Dropulić op.a) još više ministrice prostornog uređenja i graditeljstva u čijem sastavu je i inspekcija graditeljstva koja je imala godinama priliku sankcionirati sve nepravilnosti u ovoj oblasti.

Brojna gradska klizišta saniraju se kontinuirano i u skladu sa trenutnim financijskim mogućnostima, što nije u ingerenciji Ureda. Izjave i priopćenja Ureda su u funkciji obavješćivanja stanovništva ali i mobilizaciji svih nadležnih ustanova i institucija da obavljaju poslove iz svoga djelokruga. Kada je u pitanju obrana od poplava, temeljem Državnog plana obrane od poplava glavni rukovoditelj obrane je direktor javnog poduzeća Hrvatske vode koji za tu svrhu imaju osigurana sredstva.

Nije tajna da su vatrogasci Grada Zagreba glavna operativna snaga zaštite i spašavanja sa svom raspoloživom opremom i ljudstvom te da su uvijek prvi i na visini zadaća koje su im povjerene', zaključuje se u priopćenju.