STRANAČKI VRH ŠUTI

Matić opet digao prašinu u SDP-u, čekaju ga sankcije?

30.01.2017 u 16:12

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana nakon što je neke kolege u SDP-u usporedio s čuvarima u srpskim logorima, Predrag Matić u intervjuu na televiziji N1 još se žešće obrušio na neke članova stranke. Stoga nije ni čudo da su se u SDP-ovim krugovima počele spominjati sankcije, o kojima vrh stranke za sada ipak šuti

Iako, kako doznajemo, predsjednik SDP-a Davor Bernardić još uvijek razmišlja što bi napravio u slučaju Predraga Matića, neki njemu bliski ljudi smatraju da bi do nekih sankcija zbog Matićevog nastupa trebalo doći. Prema Statutu SDP-a, članovima se može izreći opomena, može im se privremeno oduzeti pravo na obnašanje funkcija, dok je krajnja mjera isključivanje iz stranke.

Podsjetimo, u intervjuu Večernjem listu Matić je neke svoje kolege iz stranke usporedio sa čuvarima u srpskim logorima. Zbog toga je žestoko iskritiziran ovu subotu na sjednici Glavnog odbora, no samo dan kasnije Matić je gostujući na televiziji N1, još žešće i otvoreniji kritizirao neke od svojih kolega, uspoređujući ih sa životinjama.

'Mislim da su stvari koje je Predrag Matić javno komunicirao stvari o kojima se treba razgovarati na Predsjedništvu, i to ne u kontekstu nastupa nego sadržaja. Ako on ima brige vezano uz komunikaciju i odnos prema njemu to trebamo zajedno rješavati', kaže za tportal Matićev bivši suradnik iz ministarstva Bojan Glavašević.

'Što se tiče njegovog nastupa i nastupa Ranka Ostojića, o sankcijama ne može biti govora. To je dio demokratske kulture i slobode govora. Bilo kakve sankcije bi bile neprimjerene kad netko javno progovori. Ako smo išta naučili na slučaju Kolarić je da bi sloboda govora trebala biti neupitna', poručio je Glavašević.

Za sankcije nije ni bivša pomoćnica u Ministarstvu branitelja i SDP-ovka bliska predsjedniku stranke Vesna Nađ. 'Stranački kolege koji su već dugo u stranci, valjda bi netko već pokrenuo nešto preko Statutarne komisije. Da sam ja tamo, ne bih glasal za sankcije. Ovo sadašnje vodtstvo nije za izbacivanje, nego za uključivanje. Dapače, pa pozvali smo sve članove koji su izašli jer nisu mogli plaćati članarinu da se vrate', pojašnjava za tportal Nađ.

No, iako nije za sankcije, Nađ je uvjerena da iza Matićevih napada stoje neki drugi. 'Čini mi se, poznavajući Freda, da s njim netko manipulira, i ja znam točno tko. Svi mi volimo Freda i svima je jako drag. Meni osobno, draži nego puno drugih zastupnika. On je pristupačan, ali što misli kaže na svoj osebujan način i to neki jako dobro znaju izmanipulirati radi svojih probitaka. To je jako ružno', smatra Nađ.

Tko to manipulira Nađ nije željela otkriti, no u javnosti se spominju imena Miranda Mrsića i Bojana Glavaševića.

'Fred je čovjek koji je pošten i iskren i nije splektar, ne radi s figom u džepu. Što se tiče navoda da stojim iza toga, to nije točno. Svaki moj nastup je bio potpuno drugačijeg karaktera. Bilo je napisa razno-raznih, no ja sam iskreno rekao Davoru Bernardiću da sam htio raditi njegov posao kandidirao bi se i ako se to promjeni, to će saznati preko mene. Ja radim posao koji želim radit. Meni je u interesu da Davor bude dobar predsjednik jer će i SDP onda biti dobar', kaže nam Glavašević.

Nastup Predraga Matića potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, nije pretjerano želio komentirati. 'Morat ćete mi oprostiti što neću u javnosti komentirati istupe kolege Matića i Ranka Ostojića jer mislim da je red da o tome popričamo u četiri oka ili više oka na tijelima stranke. Polemike u javnosti među članovima stranke ne doprinose niti toj stranci, a niti rejtingu te stranke među građanima. Od prosinca nećete nać ijedan moj istup u javnosti u kojima sam ružno govorio o Fredu i Ostojiću. Neću ni danas, neću ni inače', poručio je na redovitoj press konferenciji Zlatko Komadina.

Dok vrh stranke šuti, ima onih bliskih šefu stranke Bernardiću koji smatraju da je nastupom na televiziji Matić prešao 'granicu dobrog ukusa' i da nije korektan jer, ako postoji problem, on se treba rješavati na Predsjedništvu.

Matić je pretjerao, kaže nam jedan SDP-ovac koji nije blizak Bernardiću, ali to je reakcija na to što je doživio dan ranije na sjednici Glavnog odbora. Ukoliko bi se stranka odlučila na sankcije kao što je isključenje, uvjeren je naš sugovornik, mnogi bi otišli za njim. 'Dok je nastupao na isti način kada je bio ministar i kada su bili šatoraši, onda su mu pljeskali, a sada ga napadaju', kaže nam taj SDP-ovac.

Jedan drugi visokopozicionirani SDP-ovac kaže pak da ako je pameti, izbacivanja neće biti. 'Nažalost, očito je da se vraćamo se u bivša vremena kada se za svaku riječ trebalo pitati čelništvo stranke ili rukovodstvo. Napad na Matića na glavnom odboru, kaže nam taj SDP-ovac, bio je orkestriran, a Matićev istup sljedeći dan 'reakcija je na pokušaj marginalizacije i odstranjenja onih koji nisu bili na šalabahteru na unutarstranačkim izborima.'