OCCUPY MARŠIRA NA SAVSKU

Matić: Ne daj bože da dođe do fizičkog kontakta!

21.02.2015 u 08:44

Bionic
Reading

Pokret Occupy Croatia danas u Zagrebu organizira prosvjedni marš pod nazivom 'Stop teroru šatoraša'. Na Facebook stranici pokrenutoj za tu prigodu svoje sudjelovanje u maršu potvrdilo je više od 500 ljudi, no pitanje je koliko će ih stvarno doći. Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da svatko ima pravo prosvjedovati, jer je to demokratsko pravo u demokratskoj državi

'Nemamo im pravo to zabranjivati, ukoliko je to u granicama demokratskih standarda. Osobno, s obzirom da sam takav tip, ne podržavam ni verbalna vrijeđanja, a ne daj bože da bi došlo do bilo kakvog fizičkog kontakta', rekao je ministar Predrag Matić za HRT

Hrvatski branitelji, dodao je, borili su se za to da svatko ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo u granicama demokratskih standarda i ponašanja.

Aktivisti će oko 14 sati krenuti u prosvjednoj povorci s Trga bana Jelačića prema Savskoj ulici 66, gdje ispred Ministarstva branitelja u prosvjednom šatoru već više od četiri mjeseca prosvjeduju hrvatski ratni vojni invalidi i veterani Domovinskog rata.

Pokret Occupy Croatia navodi da prosvjeduje 'protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja u strahu drži i politiku i institucije, i iznad svega ljude ove zemlje'.

'Ako se za nekoga može reći da su branitelji - to su oni koji će se sutra okupiti u 14 sati na Trgu bana JJ. Oni brane društvenu zajednicu od nasrtaja militantne ekstremne desnice koja se utaborila ispred Savske 66 s ciljem zaštite interesa krupnoga kapitala i kapitalističke klase te nametanja ultrakonzervativnih i proustaških vrijednosti', poručili su aktivisti pokreta Occupy Croatia na Facebooku

Posebno bi, poručuju, voljeli da im se u današnjem prosvjednom maršu pridruže 'svi branitelji koji ne podržavaju ovaj dernek'.

'Politička i javna scena zemlje od samog početka ovog derneka djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu 'lošeg Hrvata'. Ucjena 'šatoraša' je tolika da se rijetki ljudi usude i otvoreno progovoriti o tome na društvenim mrežama, a kamoli u stvarnosti. Oni koje se i usude progovoriti o tome, dobivaju prijetnje, čak i smrću. U ovoj zemlji nije nikad bilo dobro nositi etiketu 'izdajnika naše stvari'. Osim toga, šator u Savskoj 66 je ilegalan od prvog dana 'prosvjeda' - skup bez prijave koji traje već preko sto dana', podsjećaju članovi pokreta Occupy.

Podsjetimo, gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1, branitelj Anđelko Burilo, jedan od čelnika prosvjeda u Savskoj 66, rekao je da 'svatko ima pravo iskazati svoje nezadovoljstvo pa tako i ta populacija, to su navodno antifašisti'.

'Branitelji sigurno neće krenuti prvi, ali ako dođe do kontakta, uzvratit ćemo. Branitelji nikada nisu niti će napasti prvi, ali branit ćemo se uvijek', poručio je Burilo.