IZBJEGLIČKI VAL

Mate Granić: Trebamo poslati vojsku na granicu!

19.10.2015 u 15:35

Bionic
Reading

Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske i predsjednik operativnog tima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za pitanja izbjegličke krize, smatra kako moramo zatvoriti zelene granice i pozvati vojsku kako bi zaustavili izbjeglički val. 'Hrvatska nema velikog izbora ako ne želi postati hot spot ili sabirni centar, nego zatvoriti zelenu granicu Srbijom i Crnom Gorom i puštati izbjeglice onoliko koliko može. To je praktički jedina mjera koju može napraviti

'U protivnom će dobiti pljesak u Europi, ali to će u kratkom vremenu destabilizirati Hrvatsku', kazao je Granić za televiziju N1. Predsjednik operativnog tima predsjednice Grabar Kitarović kazao je da tim savjetuje predsjednicu i nema nikakve operativne ovlasti.

'Naše procjene bile su te da će u Sloveniji nakon priljeva 8-10 tisuća izbjeglica u jednom danu nastupiti kolaps, a to se dogodilo i prije toga. Ne može se puno postići u dijalogu sa Slovenijom, može se pregovarati o malim brojkama i ranjivim skupinama, ali ta komunikacija, kao i s Austrijom i Njemačkom, mora biti dnevna', preporučio je Granić. Najviše može postići, smatra, Angela Merkel, i to tako da skupo plati Turskoj. Prvog studenog su izbori u Turskoj i Erdogan želi, naglašava, da svi znaju da je njemačka kancelarka Merkel došla u Ankaru i to skupo platila, ne samo s tri milijarde eura već i otvaranjem pregovaračkih poglavlja oko funkcioniranja pravne države.

'Njemačka mora to napraviti i s Grčkom koja ne poštuje ni Schengen ni Dublin i propušta sve. A dok se ne uspostavi sustav kontrole, Hrvatska mora kontrolirati granice, inače ćemo postati prvi veliki sabirni centar u Europi', tvrdi Granić.

Prema njegovim informacijama, još 50.000 ljudi je u pokretu. Upozorio je da je opasno da Srbija počne upućivati migrante u BiH i Crnu Goru koje nemaju ovih mehanizma što ponovno znači pritisak na granice RH, a to su tisuće kilometara granice. 'Problem se mora zaustaviti pregovorima na najvišoj razini, preko ministarstva vanjskih poslova', kaže Granić.

Predsjednica, poručuje, ima vrlo jasan stav od samog početka. 'Ključ je to da nakon što je Mađarska zatvorila granice, da se zelena granica između Hrvatske i Srbije mora kontrolirati, moramo razgovarati sa svim susjedima, uključujući Republiku Srpsku i Federaciju, Crnu Goru, Austriju... Mora se inzistirati na tome da se sredstva i energija usmjere prema granici između Grčke i Turske. Merkel danas odobrava i razgovore s Turskom, situacija se mijenja. Grčka ucjenjuje po pitanju pregovora u pogledu duga. Ne možemo dopustiti da Hrvatska pati kao peta zemlja kontakta, to se treba rješavati ondje', smatra Granić.

Objasnio je da će predsjednica sigurno poštovati Ustav, ona ne sudjeluje u izborima i nakon što sakupi sve relevantne informacije, postupat će na način da savjetuje Vladi što da čini, a njezin je savjet čvrsta kontrola zelene granice i transfer izbjeglica isključivo preko regularnih prijelaza. 'Ugrožena je hrvatska nacionalna sigurnost i gospodarstvo, a s ljudima koji su u Hrvatskoj treba se ponašati sa srcem i dostojanstveno', kazao Granić. Pozitivno je odgovorio na upit treba li slati vojsku na granicu.

'Oružane snage angažirali su svi, Opatovac je praktički napravila vojska uz djelovanje interventne policije i udruga, Crvenog križa i UNHCR-a. Bez vojske ne bismo ovo izdržali', zaključio je.