PREPUCAVANJE OKO PAPE

Maštruko: U Sarajevo nisu trebali ići ni Milanović ni Grabar Kitarović

09.06.2015 u 14:45

  • +30

Papa Franjo u Sarajevu

Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvic

Bionic
Reading

Nitko iz hrvatske Vlade kao ni hrvatska predsjednica nisu trebali ići u Sarajevo tijekom prošlotjednog posjeta Svetog oca Sarajevu, jer se radilo isključivo o posjetu najvišeg crkvenog poglavara Katoličke crkve drugoj državi, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini, mišljenja su politički analitičari, ocijenivši pritom kritike predsjednika HDZ Tomislava Karamarka premijeru Zoranu Milanoviću i njegovoj vladi zbog neodlaska u glavni grad BiH deplasiranima

Sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko mišljenja je kako premijer, članovi Vlade ili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 'ni u ludilu nisu trebali ići u Sarajevo za vrijeme jednodnevnog papinog posjeta, jer se radilo o državnom posjetu drugoj državi' te kako je prema protokolu Hrvatsku na trebao zastupati isključivo naš veleposlanik u BiH, što je on i učinio.

'Papa nije išao u posjet isključivo Hrvatima, već je u svojem pozdravnom govoru spomenuo i muslimane, pravoslavne te Židove, dakle sve narode koji žive u BiH čime je prisnažio kako se radi o državnom posjetu', smatra Maštruko koji je zamijetio kako je i mahanje hrvatskim zastavama na stadionu Koševo također bilo bespredmetno i nepotrebno, upravo iz istih razloga.

'Mahalo se hrvatskim zastavama iako je to bilo izričito zabranjeno budući da se radilo o posjetu Bosni i Hercegovini, a ne samo jednom od tri konstitutivna naroda koje je Papa na talijanskom jeziku pozvao na bratstvo i jedinstvo, što je također krivo protumačeno u dijelu medija kao poziv na građenja labavog mira i tolerancije u smislu kakav je bio u bivšoj državi.

Ono što je bitno naglasiti jest to da je Papa išao posjet vjernicima katolicima, a ne Hrvatima kao političkom i nacionalnom elementu u BiH', mišljenja je bivši veleposlanik u Vatikanu.

Također, Maštruko je ocijenio i pojedine napise u hrvatskim medijima kako je premijer Milanović zamjerio papi Franji to što prigodom posjeta BiH nije posjetio hrvatska svetišta.

'Radi se, naime, o krivom tumačenju određenog dijela medija. Ne radi se ni o kakvoj kritici, štoviše, premijer Milanović se prije mjesec i pol dana tek pismenim putem obratio državnom tajniku Vatikana i predložio da se Papa tijekom posjeta obrati Hrvatima u BiH, u smislu da ondje ostanu i grade dom, ali i da pritom ne bi bilo loše kada bi simbolički posjetio neki od povijesnih katoličkih samostana u srednjoj Bosni koji su stoljećima čuvali zapadno kršćanstvo u BiH, ili neko od svetišta', kazao je Maštruko zaključivši kako su posjet Pape pokušale iskoristiti određene političke strukture u Hrvatskoj za samopromociju i međusobno prepucavanje tko je trebao biti na misi koja, zaključuje Maštruko 'nije politički poligon'.

Anđelko Milardović, politolog i utemeljitelj Instituta za europske  globalizacijske studije oštro je prokomentirao Karamarkove kritika riječima 'zna li Karamarko da je BiH suverena država u kojoj prema protokolu Papinog posjeta nema mjesta za službene predstavnike drugih država, pa tako ni Republike Hrvatske, osim ako nisu išli u Sarajevo isključivo kao vjernici'.

Milardović je, također, postavio pitanje 'zašto se Karamarko u konačnici ne upita zašto Papa izbjegava posjet Hrvatskoj' zaključivši kako je kritika predsjednika HDZ aktualnom premijeru 'nerelevantna i neumjesna u trenutku kada je državu unazad godinu dana napustilo 48.000 najpotentnijih i najobrazovanijih mladih ljudi, što je hitniji problem koji vapi za raspravom i rješenjem, a ne nedolazak naših političara u Sarajevo'.                    

Slična je mišljenja i politički analitičar Žarko Puhovski koji smatra kako je 'političara ionako bilo previše tijekom svečanog dočeka Pape te na misi u Sarajevu'. Prema Puhovskom predsjednica Grabar Kitarović ili delegacija hrvatske Vlade 'nije imala što tražiti u Sarajevu, jer se radilo o posjetu BiH, a ne Hrvatskoj'.

Usto, politička prepucavanja za vrijeme i nakon posjeta pape Franje Sarajevu bila su očekivana, no, po mišljenju Puhovskog, ona su potpuno neumjesna kao i Karamarkova primjedba da je aktualna hrvatska vlast neodlaskom u Sarajevo iskazala 'potpunu otuđenost od vlastitog naroda'. 

Po mišljenju Puhovskog, puno je značajnija i znakovitija izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj zaključuje kako 'U Sarajevu živi više Kineza od Hrvata i Srba zajedno' te kako je Papin posjet 'farsa kojom se želi prikazati Sarajevo kao multikulturalni grad koji svim svojim bićem diše kao središte multikulturalnosti' što, po političkom analitičaru, poziva na razmišljanje o pravom stanju stvari u susjednoj Bosni i Hercegovini.