POTJERA U TIJEKU

Masakr u redakciji satiričnog lista u Parizu, 12 mrtvih!

07.01.2015 u 12:24

  • +4

Napad u Parizu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Trojica naoružanih napadača upali su u redakciju francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo i otvorili vatru, pri čemu je ubijeno najmanje 12 ljudi, dok ih je najmanje 10 ozlijeđeno

'Tri muškarca u crnome s 'fantomkama' ušli su u zgradu noseći Kalašnjikove. Par minuta kasnije čuli su se pucnjevi', rekao je Benoint Bringer, svjedok napada. France Presse navodi kako su napadači, osim automatskim jurišnim puškama tipa Kalašnjikov, bili naoružani i jednim ručnim raketnim bacačem.

'Ovo je masakr', kratko je kazao policijski službenik Luc Poignant u kamere francuskog TV kanala BFMTV. Radi se o najtežem terorističkom napadu u Francuskoj u posljednjih 50 godina.

Napadači su, prema policijskim izvorima, poslije napada ušli u automobil koji ih je čekao ispred ureda Charlie Hebdoa, te se ubrzano udaljili praćeni policijskim vozilima. Napadači su i dalje u bijegu. Prema snimci prikazanoj na jednoj francuskoj televiziji, napadači su uz pucnjavu vikali 'Alah je velik' i 'Osvetili smo proroka' na arapskom. Policija je u izjavi glasnogovornika potvrdila da je 'gotovo sigurno' da su napadači islamski teroristi.

HND: Ne objavljujte snimke ubojstva!

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se molbom uredništvima medija da ne objavljuju brutalne video snimke koje prikazuju egzekucije u današnjem strašnom napadu na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u Parizu u kojem je ubijeno najmanje 12 ljudi.


Reuters javlja kako je u napadu ubijeno 12 ljudi, a najmanje desetero ih je ozlijeđenih, pri čemu je petero ozlijeđenih u kritičnom stanju. Među ubijenima su i četvorica karikaturista lista, među kojima su Stephane Charbonnier i Jean Cabut. Od 12 ubijenih desetero je novinara odnosno karikaturista, a dvojica su policajci koji su čuvali redakciju Charlie Hebdoa zbog brojnih prijetnji.

Posljednji tweet koji je objavila redakcija Charlie Hebdoa sadržavao je karikaturu vođe ISIL-a, Abu Bakr al-Baghdadija, a web stranice Charlie Hebdoa su trenutno nedostupne.


U Parizu je policija podignuta na najviši stupanj pripravnosti, a francuski predsjednik Hollande je osudio napad na Charlie Hebdo kao 'izuzetno barbarski čin'. Hollande je pritom dodao kako je u Francuskoj u zadnjih nekoliko tjedana spriječeno više terorističkih napada. U Elizejskoj palači upravo je u tijeku izvanredni sastanak o stanju sigurnosti. Pod policijskom zaštitom su sve redakcije novina, trgovački centri, muzeji i stanice javnog prijevoza.

'Progonit ćemo napadače koliko god da bude potrebno, a onda će biti zaustavljeni i dovedeni pred sud', rekao je Hollande, dodavši kako 'nema sumnje da se radi o terorističkom napadu'.

O napadu se oglasio i britanski premijer David Cameron, kazavši kako je 'zgrožen' masakrom u Parizu. 'Stojimo uz francuski narod i njegovu borbu protiv terora, te obranu slobode govora'. Nedugo zatim stigla je i oštra osuda napada iz Bijele kuće, ureda američkog predsjednika Baracka Obame.

Napad u Parizu osudio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ustvrdivši da se radi o 'zvjerskom i bezumnom činu ubijanja nevinih ljudi' i 'napadu na slobodu govora'.

Zbog nezapamćenog napada na novinare, slobodu izražavanja i slobodu tiska, tisuće Parižana će večeras, s početkom u 19h, demonstrirati na pariškom Trgu Republike. Želite li i vi putem društvenih mreža izraziti solidarnost s napadnutim tjednikom, možete to učiniti uz oznaku #JeSuisCharlie

Podsjetimo, redakcija Charlie Hebdoa napadnuta je u studenom 2011., kad je list objavio karikaturu Muhameda, kojeg muslimani smatraju prorokom.