pred izbore

Martinčević: I Hod za život se uključuje u kampanju, navijajući za HDZ

11.03.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Natalija Martinčević (Refomisti) izjavila je u ponedjeljak kako se još jedna grupacija odlučila aktivno uključiti u izbornu kampanju, "navijajući za HDZ“, misleći pritom na Hod za život

"Nismo ni sumnjali da će Hod za život uprijeti sve svoje snage da paradira po Hrvatskoj, navijajući za HDZ, upravo sada, pred izbore“, rekla je zastupnica u slobodnom govoru, referirajući se na najavu da će se Hod za život kroz svibanj, lipanj i rujan, održati u 15 gradova.

Ustvrdila je i kako danas u Hrvatskoj "više ne govorimo o puzajućoj, već o galopirajućoj radikalizaciji društva“.

"Uz Hod za život, sa svojim, po ljudska prava opasnim porukama, imamo klečavce i molitelje na trgovima sa svojim talibanskim porukama i imamo HDZ-ovu liste za izbore 'muževni budite' bez i jedne nositeljice liste“, izjavila je zastupnica.

HDZ je prozvala i da ima problem poštivanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti, koje kažu "ne" nasilju i nasilnicima, jer je za nositelja liste stavila "prijavljenog nasilnika“, Anđelka Stričaka.

Prijavljen je za obiteljsko nasilje dva puta, no supruga je prijave povukla, prijavljen je i za vrijeđanje i omalovažavanje policajaca, policajci prijave nisu povukli, rekla je Martinčević.

Raukar Gamulin: Niz je otvorenih pitanja o obnovi orgulja

Urša Raukar Gamulin (Možemo) pozvala je resorno Ministarstvo kulture da odgovori na niz pitanja vezanih za registar i obnovu orgulja.

Podsjetila je da je prvi popis orgulja, 70-ih godina prošlog stoljeća, izradio Ladislav Šaban, da je bilo pokušaja da se izradi novi popis, ali da je to prekinuto prije desetak godina.

Ako nemamo točan popis, kako je moguće napraviti kvalitetnu listu orgulja koje trebaju biti zaštićene kao pojedinačno kulturno dobro i kako se bez ažuriranog popisa vodi briga o tom vrijednom fundusu, kako se određuju prioriteti za obnovu i održavanje, po kojim se kriterijima financiraju obnove orgulja, nabrojala je zastupnica.

Zapitala je i zašto većinu obnova izvodi jedan te isti majstor, tko kontrolira radove i povećanje sredstava u odnosu na prvotne ugovore? Cjelovita obnova orgulja u đakovačkoj katedrali po ugovoru iz 2017. trebala je stajati 365 tisuća eura, no po javno dostupnim podacima, Ministarstvo je do danas isplatilo gotovo dvostruko, kazala je Raukar Gamulin.

Hrelja: Mjera protiv siromaštva u starosti, pogotovo siromaštva žena

Zastupnik Silvano Hrelja (HSU) ocijenio je kako se isplata dijela obiteljske mirovine pokazala kao mjera usmjerena protiv siromaštva u starosti, pogotovo siromaštva žena.

Izvijestio je kako je do 10. ožujka u HZMO zaprimljeno oko 166 tisuća zahtjeva vezanih uz isplatu dijela obiteljske mirovine, da se broj zahtjeva u veljači kretao oko 130 dnevno

Zavod je riješio gotovo 158 tisuća zahtjeva tj. 95 posto, od čega se na dio obiteljske mirovine odnosi 123 tisuće zahtjeva, kazao je te naveo da je prosječna svota dijela obiteljske mirovine 101, odnosno 105 eura.

Prosječna ukupna bruto mirovina korisnika koji su uz osobnu mirovinu ostvarili i dio obiteljske, podignuta je sa 485 na 586 eura bruto, rekao je Hrelja, navodeći da korisnici koji, uz osobnu mirovinu primaju i dio obiteljske, imaju oko 79 godina, te da se većinom radi o ženama (82 posto).