džihadisti

Maroko uništio ćeliju povezanu s Islamskom državom

07.12.2018 u 15:19

Bionic
Reading

Marokanske vlasti su u petak priopćile da su uništile šestočlanu ćeliju za koju sumnjaju da je povezana s džihadističkom organizacijom Islamskom državom (IS)

Osumnjičenike, 24-godišnjaka i 37-godišnjaka, marokanske državljane iz Beni Mellala, u središtu zemlje, 'sumnjiči se za pripremu terorističkih napada u Maroku', navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

'Novačili su mlade i pridobivali ih za svoje ekstremističke ideje te ih poticali da izvode napade na osobe koje nisu prihvaćale njihovu ideologiju', dodaje isti izvor.

Kod pretresa njihovih prostorija zaplijenjeno je hladno oružje, elektronička oprema te knjige i publikacije u kojima se veliča ekstremistička ideologija IS-a, dodaje ministarstvo.

Maroko koji je bio pošteđen napada IS-a, bio je poprište napada u Casablanci (33 mrtva u 2003.) i u Marakešu (17 mrtvih u 2011.).

Nakon toga su pooštreni marokanski zakoni i izrečeni su deseci zatvorskih kazna za 'terorizam'.

Marokanske vlasti nerijetko ističu da izdvajaju znatna financijska sredstva za suzbijanje terorizma i za suradnju s europskim partnerima.

U 2017. Glavni ured za sudsku istragu (BCIJ, antiteroristički odjel) razbio je devet 'terorističkih organizacija' i 'neutralizirao 186 osumnjičenika za terorizam', pokazuju službeni podaci.