'paravan za otimanje'

Marković pozvao SPC u Crnoj Gori na dijalog oko spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti

28.01.2020 u 16:08

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je u utorak poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, na dijalog oko spornih točaka zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je crnogorska skupština usvojila krajem 2019., a crkva ga osporava

SPC zakon vidi kao „paravan za otimanje crkvene imovine“ pa u skoro svim crnogorskim gradovima dva puta tjedno organizira prosvjedne šetnje nakon večernjih molitvi kojima prisustvuje i po nekoliko tisuća građana.

''Spremni smo još jednom zajednički sagledati najbolja rješenja za primjenu čl. 62-64 Zakona, te da svakako kroz dijalog i mogući konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korištenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene'', navodi se u pismu koje je Marković uputio Amfilohiju.

Upravo ta tri člana zakona reguliraju pitanje vlasništva nad crkvenom imovinom, odnosno propisuju da vjerska zajednica mora dokazati vlasništvo nad vjerskim objektom koji je izgrađen prije 1918., jer će u suprotnome taj objekt biti tretiran kao kulturna baština Crne Gore.

Kako je objavljeno na Twitteru crnogorske vlade, Marković u pismu Amfilohiju navodi da je izvršna vlast spremna učiniti dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednakim i zajedničkim putem.

Marković i Amfilohije su o zakonu o slobodi vjeroispovijesti razgovarali i 26. prosinca, tijekom sjednice skupštine na kojoj je kasnije i usvojen zakon. Mitropolija crnogorsko-primorska tada je preko zastupnika prosrpskog Demokratskog fronta u parlamentarnu proceduru uvrstila tri amandmana na zakon, koje je vladajuća većina odbila.

Prošlog tjedna je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je Podgoricu da o spornim točkama zakona o slobodi vjeroispovijesti razgovara s patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, ali je iz Crne Gore stigao odgovor da će se razgovor voditi isključivo s „mitropolitom Amfilohijem i svećenicima koje on odredi“.

Šef srbijanske policije Nebojša Stefanović najavio je u utorak da će predsjednici dviju država, Vučić i Milo Đukanović, uskoro razgovarati o napetostima i incidentima u odnosima Crne Gore i Srbije.

U Podgorici je u ponedjeljak pri dočeku vaterpolo reprezentacije Crne Gore pretučen jedan mladić i i oskrnavljena je zastava Srbije, dok je istovremeno u drugom dijelu glavnog grada Crne Gore, policija osujetila pokušaj aktivista prosrpske opcije da kamenjem napadnu kolonu navijača crnogorske reprezentacije.

Prethodno su prosvjednici u Beogradu dva puta pokušali zapaliti crnogorsku zastavu na jarbolu ispred veleposlanstva te zemlje u Srbiji. Nakon incidenata dužnosnici obje države optužili su jedni druge za „izostanak reakcije“.

Crnogorska policija je pozvala građane da se uzdržavaju od incidenata i da ne nasjedaju na provokacije bilo koje vrste, dok je šef Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović priopćio da je „sigurnosna situacija u državi stabilna, a da su incidenti zabilježeni prethodnih dana izolirani slučajevi“.