oprezan pristup

Markotić ne želi proglasiti pobjedu nad koronom: 'Još postoji visoka vjerojatnost drugog vala''

15.05.2020 u 19:29

Bionic
Reading

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas

Slovenija je prva zemlja u Europi koja je proglasila kraj epidemije. Na pitanje koliko je Hrvatska tome daleko, Markotić je kazala da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas objasnio okvire za to. "Sigurno će HZJZ još malo pratiti situaciju i na osnovu svih tih parametara koje je danas spomenuo donijeti preporuke ministru zdravstva, koji onda preporuke upućuje prema Vladi koja potom donosi odluku", rekla je Markotić te dodala da smo trenutno u trećoj fazi i da stojimo jako dobro.

Premijer Andrej Plenković je danas kazao da smo odnijeli pobjedu u prvom valu. "Ja ću biti još malo oprezna s proglašenjem pobjede. No, jako blizu smo pobjede i učinili smo izvrsnu stvar jer kao što vidite hvale nas i susjedne zemlje i cijeli svijet. A mislim da brojevi sami za sebe pokazuju da smo svi zajedno doista napravili jednu veliku stvar, cijeli hrvatski narod, mediji koji su to prenosili, Stožer i stručnjaci koji smo morali davati raznorazne upute, Vlada koja je morala sve to koordinirati i davati povjerenje nama stručnjacima. Mislim da je cijela zemlja napravila jednu ogromnu i dobru stvar", kazala je Markotić.

  • +8
Alemka Markotić Izvor: Pixsell / Autor: POOL

Virologinja iz Srbije Ana Gligić danas je kazala da drugog vala koronavirusa neće biti. "Zahvalila bih se profesorici Ani Gligić. Ona je vrhunski virusolog i zahvaljujem se na pohvalama koje je uputila i meni osobno i Klinici i cijeloj Hrvatskoj. Dala je puno dobrih izjava i opservacija o svemu tome. I mi smo cijelo govorili da je jedan od scenarija da se virus može ponašati kao sariji brat virusa Sars i odjednom odustati i odlučiti da se dalje ne širi na način kako se on širio i kako se ponašao. Ipak nas to upozorava da moramo još biti oprezni. Dvije stvari su jako važne za takvu procjenu. A to je hoće li se cijeli svijet uspjeti negjde do jeseni većim dijelom osloboditi tog virusa. Imamo još zemalja gdje imamo eksponencijalni rast. S druge strane, u obzir treba uzeti velike fluktuacije stanovništva, putovanja zbog turizma i ekonomije i svega drugog. Danas, bez problema, u roku sedam ili osam sati možete doći s jednog kraja svijeta na drugi i prensete što god hoćete", kazala je Markotić. 

"Bila bih oprezna i rekla da još uvijek postoji visoka vjerojatnost i drugog vala, ali i ovo što je rekla profesorica Gligić", kazala je Markotić za RTL Danas.