analiza odgovora

Markić o anketi roditelj odgojitelj: Iznimno uspješna mjera u demografskom smislu, 61 posto roditelja dalo otkaz, 40 posto ih dobilo još djece

30.03.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Čak 61 posto roditelja odgojitelja dalo je otkaz, njih 40 posto u tijeku mjere dobilo je barem još jedno dijete, a 11 posto još troje ili više djece, pokazali su rezultati ispitivanja stavova korisnika mjere roditelj odgojitelj, koje je provela udruga U ime obitelji (UiO)

Analiza odgovora roditelja odgojitelja potvrdila je da je mjera iznimno uspješna u demografskom smislu jer se u samo pet godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao za 23,8 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, rekla je izvršna direktorica UiO-a Željka Markić na konferenciji za novinare u srijedu.

Istraživanje je pokazalo kako je 42,5 posto ispitanika navelo da su planirali imati još djece uz pretpostavku sigurnosti i stabilnosti mjere.

Rezultati govore kako 10,8 posto ispitanika ima jedno ili više djece s posebnim potrebama, njih šest posto su samohrani roditelji, a 5,5 posto korisnika u mjeri je našlo zaštitu od nasilja.

Većina od 61,4 posto zaposlenih roditelja bila je u stalnom radnom odnosu prije nego što su dali otkaz. nakon što im je Grad Zagreb na kućnu adresu poslao prijedlog da uđu u mjeru roditelj odgojitelj.

Anketa je pokazala da je oko polovica roditelja odgojitelja podigla kredit ili se zadužila, većinom radi adaptacije ili kupovine stambenog prostora, a oko 90 posto ispitanika navelo je kako je za podizanje kredita bila ključna sigurnost koju je jamčila mjera.

Ispitivanje je pokazalo da 20 posto roditelja ima visoku stručnu spremu, što odgovara udjelu visokoobrazovanih u Zagrebu, a više je od udjela visokoobrazovnih na državnoj razini, rekla je Markić.

Analiza je također pokazala kako čak 83,7 posto roditelja zbog stigmatizacije osjeća strah, ljutnju i nelagodu.

Upitnik je pripremio projektni tim UiO-a u suradnji sa stručnjacima iz područja sociologije i demografije. Anketa je provedena u razdoblju od 14. do 24. veljače putem online upitnika, a na pitanja je odgovorilo 1343 korisnika mjere, odnosno njih 23,2 posto.