SAVRŠEN DAN

Marjan okupirali slobodni penjači

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 07.12.2013 21:22
  • Objavljeno 07.12.2013 u 20:34
  • +4
  • +1

Free Climbing

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

I ovoga vikenda u Dalmaciji su nakon bure bili odlični uvjeti za brojne rekreativce i sportaše iz Splita koji vole slobodno penjanje po stijenama. Južna strana Marjana je idealna lokacija za taj sve popularniji sport i danas se moglo vidjeti brojne penjače u akciji

Zanimljivo je da je među ljubiteljima ovog ekstremnog i pomalo opasnog sporta upadljivo veliki broj pripadnica 'nježnijeg' spola koje u hrabrosti nisu ni malo zaostajale, čak su prednjačile. To smo se i danas uvjerili na osunčanim marjanskim stijenama i brojni penjači su vježbali i savladavali razne teške pravce penjanja na vertikalnim usponima.

Mada i u Splitu već ima umjetna stijena u dvorani, ništa se ne može usporediti s izazovom penjanja na prave okomite stijene. To je sport za koji, osim hrabrosti i srčanosti, nisu potrebna neka velika materijalna ulaganja, tek dobre patike za penjanje i magnezij, a ostalu penjačku opremu imaju klubovi.

Još veći izazov su vertikalne stijene kraj Omiša u kanjonu rijeke Cetine i to su već usponi od stotinu i više metara. Danas su slobodni penjači iskoristili ovaj savršen dan kada nije vruće, ali ni hladno, pa iako je puhala jaka bura, južna strana Marjana je u zavjetrini.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!