posebna audijencija ICLN-a

Marijana Petir kod pape Franje u Vatikanu: Raduje me njegova blizina prema hrvatskome narodu

27.08.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir susrela se sa Svetim Ocem u Vatikanu tijekom posebne audijencije za sudionike Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca (ICLN) koji su se proteklog tjedna okupili na svom godišnjem susretu u Frascatiju

'Svaki susret sa Svetim Ocem je uistinu jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo koje obogaćuje. Izuzetno sam počašćena što sam treću godinu zaredom imala priliku i za kratak osoban razgovor s Papom. Raduje me njegova blizina prema hrvatskome narodu koju sam u tim susretima osjetila, posebice kada je riječ o završetku kanonizacijskog postupka i proglašenju blaženog Alojzija Stepinca svetim, a što mi Hrvati toliko željno iščekujemo', izjavila je zastupnica Petir nakon susreta sa Svetim Ocem.

Također, povodom dvadesete godišnjice beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca, zastupnica Petir je Svetom Ocu darovala knjigu o blaženiku, talijanskog profesora Piera Luigia Guiduccia, a u kratkom osobnom razgovoru papa Franjo i zastupnica Petir razmijenili su i nekoliko misli o Stepincu.

S obzirom na temu godišnjeg susreta ICLN-a 'vjerske slobode i sloboda savjesti', papa je u svom govoru rekao kako su te slobode u današnjem vremenu dvostruko ugrožene od strane dviju oprečnih, ali jednako opasnih ideologija: sekularističkog relativizma i religijskog radikalizma te istaknuo kako političari u službi općeg dobra imaju obvezu doprinijeti rješavanju pitanja ograničavanja vjerskih sloboda. Sveti Otac je podsjetio i da zakoni koji se donose moraju biti u skladu s kršćanskim viđenjem ljudske osobe i društva.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Papa Franjo nas je u svom kratkom obraćanju jednostavnim, a vrlo snažnim riječima ohrabrio da ustrajemo u zaštiti progonjenih kršćana diljem svijeta, da budemo njihov glas na mjestima donošenja odluka i potičemo donošenje zakona koji će okončati vjersku diskriminaciju bilo koje vrste. Poznato nam je da su progoni kršćana u stalnom rastu te svake godine bilježimo tužne rekorde kada je riječ o ubojstvima, nasiljima, uništavanjima vjerskih objekata... Važno je da posvijestimo razinu problema i da zaštitu vjerskih sloboda postavimo visoko na ljestvicu prioriteta', rekla je Petir.