uzavrela rasprava

Marija Selak o pravu silovanih žena na pobačaj: Ništa ne treba lomiti preko koljena

18.06.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja Mosta na izborima za Hrvatski sabor, poručila je da smo previše opterećeni tom temom koju smo banalizirali do krajnjih granica i ona u tome ne želi sudjelovati

Konkretno, bila je riječ o izjavi Miroslava Škore da bi silovana žena koja zatrudni o pobačaju 'morala porazgovarati s obitelji'. Marija Selak Raspudić rekla je za N1 da se 'ne želi uvlačiti u takvu raspravu'.

'Imamo trend pada broja pobačaja i bilo bi dobro da se taj pad nastavi. Ako ovako nastavimo, mislim da ćemo polarizirati ljude, a dio građana koji ima razuman, emotivan sklop prema ovoj temi, njima takvi razgovori ostavljaju knedlu u grlu', kazala je Selak.

Za raniju izjavu njenog supruga o pobačaju rekla je da je on 'pojasnio što je mislio'. Nino Raspudić nedavno je rekao da 'ljudski život počinje začećem' te da na tu temu gleda kao na 'osnovno ljudsko pravo na život'.

'Ako budemo imali većinu, bit će na tragu zaštite ljudskog života od začeća. Pobačaj je ubojstvo, život treba braniti', pojasnio je tada.

Ona je u međuvremenu rekla da njen suprug nije rekao da ženama treba zabraniti pobačaj. Onaj kojemu je jasno predbacila ono što je govorio o pobačaju bio je Gordan Maras, a koji je nedavno inzistirao na tome da se odredi je li za zabranu pobačaja ili ne, na što ona nije pristajala.

Ocjenu Blaženke Divjak o izjavama Škore i Raspudića o ženama i o pobačaju kao 'sadističkima', Marija Selak Raspudić smjestila je u 'diskurs civilizacijskog zgražanja' te je rekla da to treba mijenjati, da 'treba prihvatiti da drugi razmišljaju drugačije od nas' te da ih trebamo razumjeti.

Na upit da odgovori preteže li u slučaju silovanja žene i posljedične trudnoće pravo silovane žene na izbor ili ne, kazala je uz smiješak da ništa ne treba lomiti preko koljena. 'Radije ću izgubiti ove izbore, nego da na takav način sažimamo ovako tešku temu', istaknula je.