mons. ivan devčić

'Marija je prava revolucionarka. Ona bogate lišava bogatstva, a gladne obdaruje dobrima'

15.08.2019 u 21:40

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je središnje svečano euharstijsko slavlje na blagdan Velike Gospe u Trsatskom svetištu i u propovijedi je, govoreći o značenju Marije, čije se uznesenje na nebo slavi, ustvrdio da je ona "najveća među najmanjima" te da joj je strana svaka umišljenost i oholost

Među tisućama vjernika u Trsatskom svetištu na misnom slavlju bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Nadbiskup Devčić istaknuo je da je Marijina veličina nije u nekim izvanrednim djelima i pothvatima, nego u služenju Bogu u savjesnom izvršavanju redovnih dnevnih dužnosti.

"Ona hvali Boga jer raspršuje umišljene oholice i silne zbacuje s prijestolja, a bogate lišava njihova bogatstva, dok gladne obdaruje dobrima, a neznatne uzvisuje. Također mu zahvaljuje što je pogledao na neznatnost službenice svoje, odnosno na onu koja zna da će je odsada svi naraštaji zvati blaženom", rekao je nadbiskup. Zaključio da je po tim riječima i shvaćanjima ona prava revolucionarka, "koja se od novovjekih revolucionara razlikuje samo po tome što vjeruje i ispovijeda da se istinska revolucija u svijetu može provesti samo s Bogom, a nikako bez njega ili protiv njega".

  • +13
Predsjednica Grabar-Kitarović na proslavi Velike Gospe na trsatskom svetištu Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Pri tomu, rekao je Devčić, "iako je svjesna svoga posebnog uzdignuća kojim ju je Bog odlikovao, ona sebe, ne samo deklarativno nego stvarno i nadalje vidi, ne na strani velikih i moćnih, nego malenih i skromnih. Njoj je stalo ne samo do spasenja siromašnih, nego i bogatih, jer zna da su svi Božja djeca, koju Bog jednako ljubi i želi da se svi kao braća i sestre okupe u njegovoj očinskoj kući".

Tijekom cijeloga dana na Trsatu bilo je mnoštvo vjernika, koji su nazočili misnim slavljima, obilazili Trsatsko svetište, ali i tradicionalni sajam. U ovome dijelu Rijeke bio je poseban režim prometa, a autobusi gradskoga prijevoznika na liniji prometovali su češće od uobičajenog voznog reda, a putnici nisu morali plaćati vozne karte.