prešutio sastanak s gazdom

Zdravko Marić parirao novinarima: Vi ste se uzeli jednog detalja...

23.10.2017 u 17:00

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak u Vladi kako će se odazvati pozivu za svjedoka u slučaju Agrokor ako bude pozvan, komentirajući najavu odvjetnika Ante Nobila da će ga pozvati kao krunskog svjedoka obrane.

'Dok su u tijeku postupci pred nadležnim institucijama, ja naravno sigurno neću ulaziti ni u kakve komentare tih postupaka, a što se tiče pitanja (o pozivu za svjedoka) to je između ostalog i moja zakonska obveza. Tako da sigurno možete računati ako budem bio pozvan da ću se odazvati', izjavio je Marić nakon sastanka u Vladi o sanaciji šteta od poplava.

Na novinarski upit zašto tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o njegovom povjerenju nije spomenuo da se sastao s Ivicom Todorićem, Marić je odgovorio da je bio konzistentan u izjavama i da je u Saboru odgovarao na sva pitanja.

'Meni se spočitava da nešto nisam rekao ili kako neki kažu da sam izgovorio neke neistine i laži. Mislim da to nije točno, dapače, vrlo sam konzistentan u svojim izjavama, pa i po pitanju onoga kada sam govorio o tome da sam se izuzeo iz procesa odlučivanja vezano za Agrokor i pojedine njegove kompanije', kazao je Marić, podsjetivši da se  iz tog procesa izuzeo u 12. mjesecu 2016. godine.

'Što se tiče 17-satne rasprave u Hrvatskom saboru, znate da je to bila rasprava o povjerenju meni kao ministru financija i kako god mi okarakterizirali tu raspravu, ja kao ministar financija sam u Hrvatskom saboru gost. Ja sam tamo odgovarao na pitanja i rekao sam svoju uvodnu i završnu riječ i odgovorio sam na sva pitanja i sve optužbe koje su stavljene na moj račun i smatram da sam dokazao da su bile u potpunosti neutemeljene', rekao je.

'Kao da me pitate za bilo koji drugi sastanak'

Na konstataciju novinara da nije spomenuo sastanak s Todorićem jer ga to nitko nije pitao, Marić je kazao da ne bi on to tako zaključio.

  • +17
Rasprava u Saboru o zahtjevu za opozivom ministra Marića / arhivska galerija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vi ste se uzeli jednog detalja, jednog segmenta što se tiče jednog sastanka. Isto kao da me pitate za bilo koji drugi sastanak, zašto nisam prijavio da sam se našao s bilo kojim drugim hrvatskim gospodarstvenikom u proteklih godinu i pol dana', rekao je Marić. Dodao je da je kao ministar financija u protekle gotovo dvije godine odradio jako puno sastanaka s mnogo hrvatskih gospodarstvenika i da je jako mali broj tih sastanaka bio javan.

'Nema nikakvih tajni niti s bilo kojim gospodarstvenikom oko bilo koje teme', istaknuo je.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Na upit o navodima Sberbanke da je izvanredna uprava za Agrokor preplatila za 100 milijuna obveznice Agrokora te da je s tim dijelom vraćen dio duga američkom fondu Knighthead,  Marić je kazao da nije uspoznat s time.

Na upit boji li se širenja istrage na članove Vlade kazao da je uvijek svoj posao obavljao odgovorno i profesionalno, pa i kada je bio u Agrokoru te da nikada u njegovom djelokrugu rada nije bila izrada financijskih izvještaja niti njihova revizija.