POLICIJA PUSTILA DVOJICU

Marić optužio Borovca da laže o zaštitaru

06.05.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Iako ih je Kazimir Dužnović (28) naveo kao osobe koje su ga čekale iza poslovnice Raiffeisen banke danas popodne policija je pustila i Kristijana Jurišića i Miodraga Mišića koji su bili uhićeni u utorak navečer. Dužnović je to tvrdio nakon što je priveden, no policija je ustanovila da oni nemaju veze s pljačkom

ZAGREB - Policija je noćas uhitila Jurišića i Mišića zbog sumnja da su povezani s pljačkom banke. Jedan je uhićen u obiteljskoj kući na području Dugog Sela, a drugi je zatvorenik zagrebačkog zatvora u Remetincu. Zbog sumnjivog ponašanja, u zgradi u kojoj je uhićen prvoosumnjičeni, uhićena je još jedna osoba, no ubrzo je puštena na slobodu jer je utvrđeno da nije povezana s razbojstvom.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je za HTV da su navodni sudionici pušteni nakon što se kroz kriminalističku obradu, provjeru njihovih alibija i poligrafsko testiranje utvrdilo da nemaju veze s ovim počinjenjem.

Borovec je izvijestio je da je nakon pljačke odmah uhićen jedan razbojnik. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Kazimiru Dužnoviću (28) koji je prije pola godine pušten uvjetno iz zatvora, gdje je služio kaznu od pet i pol godina zbog razbojstva. U njegovom policijskom dosjeu piše da je počinio šest razbojstava tijekom 2004. godine te dvije teške krađe. Nakon što je dobio uvjetni otpust trebao se nakon pet dana javiti u nadležnu policijsku postaju, ali to je učinio tek u veljači ove godine.

Podsjetimo,Dužnović sinoć je upao u Raiffeisen banku u Sesvetama. Ukrao je oko 250.000 kuna, a tijekom pokušaja bijega ubio 22-godišnjeg policajca Ivana Grbavca te ranio još četvoricu. Jedan od njih, Jadranko Certin, i dalje se bori za život u Kliničkoj bolnici Dubrava, a stanje mu je ozbiljno zbog teških prostrijelnih rana koje je zadobio.

Drugi policajac, također teško ranjen u pljački banke, koji je primljen jučer u KB Dubrava, nalazi se na Odjelu traumatologije zbog ozljeda natkoljenice i osjeća se dobro. Druga dvojica policajaca primljeni su sinoć u KBC Zagreb. Izvan su životne opasnosti. Ranjeni su Boško Čenan, Milan Dakić i Kristijan Novosel

U poslovnicu banke, sinoć oko pola sedam, s fantomkom na glavi uletio je 28-godišnji Kazimir, dok ga je Kristijan, sudionik u pljački čekao ispred banke, izvještava HTV. Pljačkaš je vikom zatražio novac, a jedna se djelatnica uspjela zaključati u sobu i pozvati policiju. Tridesetak je ljudi u poslovnici gledalo tragičan zločin.

U banku su ubrzo stigla dvojica policajaca. Bijesni i ljutiti pljačkaš, pucao je na njih iz automatskog oružja. Smrtno je ranio 24-godišnjeg policajaca Ivana Grbavca, a drugoga teško ranio. Nakon što je pucao po policajcima, pljačkaš je pobjegao, ali su ga presreli policajci iz druge ophodnje. Pokušao je pobjeći, pucao i ranio još trojicu policajaca. Ubojica se zatvorio u obližnju zgradu te se nakon pregovora predao. Drugi sudionik ovog strašnog zločina pao je u ruke policiji odmah ispred banke.

Borovec je rekao da je zaštitar u banci, koji je iz posebne prostorije preko video nadzora gledao tijek pljačke, nazvao svoju tvrtku, a ne policiju koju su dozvali građani. Kao stručna osoba mogao je dati korisne informacije ali nije, niti je ni na koji način djelovao, rekao je Borovec. Dodao je da je ophodnja koja je prva stigla u automobilu imala i pancirke i automatske puške.

To je, piše Dnevnik.hr, opovrgnuo vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić Zlatko Marić ustvrdivši da je njihov zaštitar sve obavio prema pravilima struke. Marić kaže kako je njegov zaposlenik bio u svojoj prostoriji, vidio dolazak pljačkaša te odmah nazvao Operativni centar i 92. Ističe kako zaštitari ne smiju ugroziti ni svoj život, ni ikoga koga štite, a izlazak njega samog s jednim pištoljem prema naoružanim pljačkašima ne bi bio pametan potez.

'Znam da se dogodila tragedija, ali žalosno je da (Borovec) mora prebacivati lopticu na drugu stranu.', rekao je Marić. Smatra da bi se Borovec trebao ispričati jer bi, dok proziva poduzeće i najavljuje da će poslati inspekciju, trebao znati da prema zakonu policija dolazi u izvanredni nadzor u svim sličnim slučajevima.

'Naš radnik (24), odmah je javio za naoružanog pljačkaša nakon čega je nazvao i policiju. Policija ima uvid u ispis poziva i sve može provjeriti. Posao zaštitara jest da prvi uočava i zaštiti živote. Zar je trebao pucati u banci gdje su bile stranke i zaposlenici', rekao je Marić za 24sata. Zaštitar je 2005. dobio dozvolu za rad, nije kažnjavan, a kolege za njega imaju samo riječi hvale.

'Nemam komentara', izjavio je Krunoslav Borovec odgovarajući na navode Zlatka Marića, te dodao kako je istraga u tijeku, a nadzor će utvrditi razvoj situacije na terenu.