ŠOVINIZAM NA DJELU

Marasović opet vrijeđa, ovoga puta na meti Srbi i Vesna Pusić

17.10.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Saborski zastupnici raspravljali su danas o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a iako je jedna od najvrućijih tema u prethodnih godinu dana bilo postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, većina je u svojim raspravama ipak uspjela izbjeći tu temu. Umjesto toga zastupnici nacionalnih manjina kao najveće probleme istaknuli su uključenost, odnosno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina

Zapošljavanje kao krucijalni problem naveo je  SDSS-ov Mile Horvat. 'Na prste jedne ruke može se nabrojati koliko je pripadnika manjina u deset godina zaposleno u državnom odvjetništvu, koliko je u pravosuđu zaposleno sudaca? Zar mi nemamo pravo na participaciju u tako ozbiljnim poslovima? Zar mi nismo dio ovog sistema? Pa mi bi htjeli da budemo kičma ovog sistema, pozitivna zdrava kičma kroz intelektualne stvari, a ne kroz afere i kroz mržnje i kroz nekakve senzacionalističke stvari koje nam se stalno imputiraju', kazao je Horvat.

Odgovorio mu je HDZ-ov Duje Marasović. 'Ja vam kažem da u državnim institucijama RH, Vlada, Sabor, ministarstva, ima toliko nacionalnih manjina da se neke institucije ne bi postidite da budu na terazijama. Ja bih više volio da Hrvatsku u Ministarstvu vanjskih poslova vodi jedan Srbin, a da vodi hrvatsku politiku, a da vodi hrvatsku politiku, nego što ga vodi Vesna Pusić jer bi se to ministarstvo moglo, dakle nazvati Ministarstvo inostranih poslova, Terazije 2 po sadržaju kojega vodi', kazao je Marasović.

Osvrnuvši se na udžbenike, Horvat je u svojoj raspravi kazao i da mu se ne sviđa rezolutna odluka ministra branitelja Predraga Matića da učenici dva dana moraju provesti u Vukovaru.

'Ja se slažem da treba odati pijetet žrtvama Vukovara, pa nitko nije zaboga protiv toga, ali zar gospodin Matić misli da će s ovim proizvesti pravi efekat? Rezolutno narediti moraš biti 2 dana tamo. Pa jel' to Kumrovac 1 i 2? Umjesto da se objasnilo roditeljima i da se reklo izvolite dajte djecu, ja vjerujem da bi efekat puno bio veći. Ovako imate otpor na istoku, ljudi kažu neće nama nitko narediti da dva dana djecu šaljemo tamo. Pa jel' to odgojna mjera? Jel' to govorimo o obrazovanju, o zaštiti, o obrazovanju nacionalnih manjina?', kazao je Horvat.

Međutim, da su posjeti 'stratištima i svetištima' dobri smatra HDSSB-ov Boro Grubišić. 'Što imate protiv toga', uzvratio je Horvatu, primjetivši kako nitko ne reagira na činjenicu da osnovci iz nekih udžbenika iz povijesti uče da je Domovinski rat nastao zbog povećanog otpuštanja Srba s posla i pojave radikalnih četničkih skupina u Srbiji.

'Forma je za mene neprihvatljiva, stvara određeni animozitet kod ljudi', ustrajao je Horvat.

I nezavisna Jadranka Kosor ne vidi ništa lošeg u odlasku školaraca u Vukovar. 'Kao ministrica branitelja nailazila sam na nevjerojatno neznanje, ne samo kod djece, nego i odraslih, da zastupnike upitamo koliko je žrtava Ovčare nisam sigurana da bi svi točno odgovorili', ustvrdila je Kosor.

Vukovar je, naglasila je, višeznačan simbol i nezamislivo je da ima političara koji nikad nisu bili u Koloni sjećanja.