MINISTAR O AKTUALNOSTIMA

Maras: Vjerujte u Vladi sjede normalni ljudi

18.02.2014 u 17:09

Bionic
Reading

U intervjuu za Media servis ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako je svima u Vladi neugodno zbog nabavke luksuznih automobila. Nove neće nabavljati nego će se ministarstva opremiti automobilima iz kontingenta koji je stigao, poručio je, između ostalog Maras

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je u razgovoru za Media servis kako je njegova pretpostavka da se novi automobili neće nabavljati već će se iz postojećih resursa uzeti nešto jeftiniji automobili. 'Tko bude trebao, tko ne, vozit će se u starome', objasnio je Maras. Slaže se da su građani s pravom ljuti zbog nabavke automobila koji pojedinačno vrijedi gotovo 650 tisuća kuna, tim više što se s jedne strane steže remen, a s druge troši na takav luksuz.

'Svima je neugodno zbog toga i nitko normalan, a vjerujte mi u Vladi su normalni ljudi, ne bi sjeo u auto koji vrijedi kao jedan trosobni stan u Zagrebu. Pa ni u budućnosti kad budemo puno bogatija zemlja', rekao je ministar Gordan Maras. Ovi automobili odlaze u MUP, a MUP uvijek takve automobile treba. Na pitanje za što ih treba, Maras je odgovorio kako smo sada članica Europske unije te da u tom smislu svakog dana netko dolazi pa će sigurno ti automobili biti iskorišteni.

Ministar Maras uvjerava kako Vlada pazi na svaku kunu, ali i na stanje u državi odnosno na građane koji su pogođeni krizom.

'Bitno je da ćemo poslati vrlo jasnu poruku hrvatskim građanima da smo svjesni krize i štednje u ovom trenutku koja je potrebna Hrvatskoj. Recimo i da će se sigurno ponovno smanjivati i plaće dužnosnika. Znači, to će biti sigurno jedna od mjera koje će hrvatska Vlada aplicirati prilikom ovog rebalansa proračuna.'

Na opasku da je Sabor odbio prijedlog Laburista za smanjenjem plaća saborskih zastupnika, a što bi bila podloga i za ovu izmjenu, Maras je rekao:

'Trebate raditi razliku između jučerašnjeg prijedloga primjerice gospodina Ribića, da se plaća smanji 50 posto, od onoga, što nominalno ne znači previše, ali će se pokazati da će se dužnosničke plaće smanjiti jer time se isto šalje poruka građanima da zemlja, odnosno Vlada, razmišlja o tome da smo u krizi i da trebamo smanjiti troškove', rekao je Maras za Media servis. A kad je o štednji riječ i budućem rebalansu, Maras se nada da će Europska komisija dati zeleno svjetlo za povlačenje novca iz drugog mirovinskog stupa. 'To je pitanje za Bruxelles, ali mislim da ćeo dobiti zeleno svjetlo jer imamo dobra obrazloženja: ne radi se o generalnom povlačenju novca iz drugog stupa već o beneficiranom radnom stažu'.

Otkriva kako će njegovo Ministarstvo skresati svoj proračun za oko 50 milijuna kuna, a gdje će i koliko će ostali rezati, nije specificirao. Na pitanje jesu li neka ministarstva ipak ranije trebala stegnuti remen odgovorio je kako to nije pitanje jednog ministarstva i jednog ministra. 'I dosta se često neopravdano napada neke ministre u medijima, vrlo često i anonimnim izjavama i dojavama. Neki dan sam komentirao kako nismo ljuti niti na jednog ministra, niti na primjerice ministra Ostojića. Dakle, to je pitanje cijele Vlade'.

U Vladi se nitko ni sa kim ne svađa, pa ni ja se ne svađam s kolegom Linićem, pojasnio je Maras koji nije želio odgovoriti na spekulacije kako ministar financija nakon rebalansa odlazi iz Banskih dvora. 'Znači premijer je sve o tome rekao, ja tu nemam što za dodati. Znači premijer je taj koji bira svoje suradnike, koji sastavlja Vladu, koji je za to dobio povjerenje hrvatskih građana i Sabora. I mislim da komentirati bilo kojeg kolegu u Vladi, od bilo kojeg od ministara, nema smisla'.

Maras odbacuje i tvrdnje da je slanjem kontrole u HBOR zapravo bio napad na Linića. Kaže kako je htio provjeriti troše li se namjenski sredstva koje je subvencioniralo njegovo Ministarstvo. Što će biti s onima kod kojih se utvrdi da nisu namjenski potrošili novce, odnosno hoće li novce morati vratiti? 'U jednom slučaju se to već dogodilo. Inzistiram ne samo da se novac vrati nego i da se utvrdi na koji način do propusta dolazi', ističe Maras.

Nekad je najlakše vratiti novac, no ako se netko bahato ponaša s javnim novcem, želim da ga se i oštrije sankcionira, rekao je Maras ustvrdivši kako to neće raditi on već će se pobrinuti da nadležne službe dobiju potrebne informacije. Kad je riječ o promjenama u HBOR-u i hoće li s čelne pozicije otići Anton Kovačev, ministar je podsjetio na jučerašnju izjavu. "Upravi, odnosno predsjedniku Uprave istječe mandat. A ako sam rekao da će biti promjena, sigurno nisam mislio na nekog od službenika nego očekujem da se mijenja Uprava HBOR-a'.