'MOST BACA PRAŠINU U OČI'

Maras: Treba kazniti one zastupnike koji će glasovati za poreznu reformu

28.10.2016 u 14:01

Bionic
Reading

'Pričamo o kažnjavanju zastupnika, a treba kazniti s 500 kuna one koji će dići glas za najavljenu poreznu reformu', poručio je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras koji je u sabornici na klupu ispred sebe postavio košaricu s namirnicama koje će se moći kupiti nakon porezne reforme

'Važna je porezna reforma koju vladajući žele progurati i kojom će poskupjeti kruh, a plaće će porasti samo onima s najvećim primanjima. To je važno, a ne 500 kuna o kojima ovdje pričamo. I kazniti bi trebalo one zastupnike koji će glasovati za poreznu reformu', poručio je Maras u raspravi o Mostovu prijedlogu da se sankcioniraju zastupnici koji neopravdano izostaju s glasovanja.

Maras je u sabornicu došao s košaricom iz trgovine u kojoj se nalaze kruh, mlijeko i novine, uz natpis 'porezna reforma - bogati bogatiji, siromašni siromašniji'; mlijeko, kruh i novine poskupljuju, što je Maras opetovao u raspravi.


Porezna reforma poskupljuje osnovne namirnice, knjige i lijekove, a bogati postaju bogatiji. Most nam baca prašinu u oči, upozorio je Maras opetujući kako ispod žita poskupljuju šećer, kruh i mlijeko.

Pritom je zbog povrede poslovnika, a na što se nije obazirao, zaradio upozorenje predsjedavajućeg saborskom sjednicom HDZ-ovog Željka Reinera, na što je Maras uzvratio: 'Zar je ovdje zabranjeno reći da poskupljuju šećer, kruh i mlijeko? Izrecite mi još tri opomene, ali me nećete ušutkati!'


Zastupnici, podsjetimo, raspravljaju o prijedlogu da se novčano kažnjava zastupnike i zastupnice koji neopravdano izostaju iz Sabora, odnosno s glasovanja, što bi se kažnjavalo umanjivanjem zastupničkog paušala za oko 500 kuna, odnosno u visini triju dnevnica za službena putovanja u Hrvatskoj.

Oporba upozorava da se tim izmjenama zakona osporava njihovo pravo rušenje kvoruma u vrijeme glasovanja, no u Mostu tvrde suprotno i kažu da će se zastupnike koji budu u zgradi Sabora, dakle ne nužno u sabornici, smatrati prisutnima.