ZASTUPNIČKO PITANJE

Maras pita Stiera: Je li veleposlanstvo RH obavijestilo SAD o posjetu predsjednice?

09.01.2017 u 19:19

Bionic
Reading

Ni nakon što se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vratila u Hrvatsku ne stišavaju se kritike zbog njezinog posjeta SAD-u. Iako je Ured predsjednice izvijestio da se radilo o službenom putu, detalje posjeta, kroz zastupničko pitanje Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, pokušao je doznati SDP-ov Gordan Maras

'Na koji način i s kojim sadržajem je veleposlanstvo RH izvijestilo nadležna tijela Vlade SAD-a o dolasku i boravku predsjednice RH? S kime se predsjednica RH, tijekom njezinog nedavnog novogodišnjeg posjeta SAD-u, sve službeno sastala, koje su bile teme tih sastanaka i tko je sve bio u delegaciji RH?', upitao je Maras kroz zastupničko pitanje ministra vanjskih poslova

Davora Ivu Stiera.


U pitanju Maras kaže da je službeni put predsjednice RH obavijen velom tajne, a da je ona sama rekla da se radi o 'niskoprofilnom' posjetu. Hrvatski građani, smatra Maras, imaju pravo znati s kime se predsjednica sastala, tko je sve bio u delegaciji te o čemu se razgovaralo.

Kao dio Vlade RH, koja je sukreator vanjske politike, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kaže Maras, mora biti upoznato sa svim tim podacima.

Podsjetimo, o posjetu Kolinde Grabar Kitarović SAD-u danas se diplomatski oglasio i sam Stier. 'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u potpunosti podupire aktivnosti predsjednice Republike i njezin savjetnik za vanjsku politiku sjedi na kolegiju u Ministarstvu svaki put. To je praksa koju sam ja uveo i imamo usklađenu vanjsku politiku', kazao je Stier.

459346,459296,459262,459094