MINISTAR O PRAKSI HGK

Maras o sucima Vrhovnog suda i 'poslovima sa strane'

15.05.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras osvrnuo se prije sjednice Vlade na napise o sucima Vrhovnog suda koji su bili na platnoj listi HGK dok je na čelu te institucije bio Nadan Vidošević. Za angažman u arbitražnim sporovima koje je vodio HGK dobivali bi naknade koje su premašivale iznos njihovih plaća na Vrhovnom sudu

'Nisam detaljno upoznat što su radili. Ako su radili u arbitražnim sporovima, što HGK ima u dijelu svojih ovlasti, treba jednostavno vidjeti što su radili. Moguće je da su radili poslove koji se honoriraju, ali naravno da je uvijek za sve dužnosnike, pa tako i za sudbenu vlast, dobro da ne budu uključeni novčano i interesno povezani s drugim organizacijama', kazao je ministar.

Dodaje da je za dužnosnike, iz sudbene, izvršne ili zakonodavne vlasti, bolje da se 'ne bave nekim poslom sa strane' te kako bi zakonski trebalo to onemogućiti. Ta zabrana postoji za dužnosnike u Vladi i Saboru već sada, tvrdi Maras te dodaje da treba vidjeti zašto je to omogućeno sucima.


Podsjetimo, Jutarnji list je objavio kako je sudac Vrhovnog suda Andrija Eraković u prvih deset mjeseci 2013. od Hrvatske gospodarske komore primio 229.047 kuna honorara.

Sudac je tijekom 2013. od HGK u prosjeku mjesečno primao 22.900 kuna neto, dok je njegova plaća na Vrhovnom sudu 18.270 kn. I predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u četiri je godine primio 67.364 kune neto.

On pak kaže da svi suci Vrhovnoga suda zadovoljavaju mjerila rada na Vrhovnom sudu kako po broju riješenih predmeta, tako i po kvaliteti. Nema razloga, ustvrdio je Hrvatin, da ne obavljaju druge dužnosti koje su im kao sucima dozvoljene. Hrvatin uz to pojašnjava kako suci nisu primili honorare od HGK. Stalno izabrano sudište u okviru kojeg se vode arbitražni predmeti neovisno je tijelo koje tek formalno djeluje u okviru HGK i kojem Komora osigurava samo prostor i logistiku.