zagreb

Manje od stotinu sudionika na konferenciji o digitalnoj medicini

13.03.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Manje od stotinu sudionika okupilo se na 11. Konferenciji digitalne medicine 'Budućnost je sada', koja se u petak održava u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema

Organizator skupa Mladen Kovaček rekao je kako se radi o skupu do 100 ljudi pa su poduzete sve mjere koje su od njih zatražene vezano uz zaštitu od koronavirusa.

'Broj sudionika ograničili smo na stotinu, a inače na našim konferencijama obično bude 250 sudionika. Poduzeli smo sve mjere koje su tražene, razmak među sjedalima na kojima se sjedi, obilježili smo stolice na kojima se ne smije sjediti, na više mjesta su sredstava za dezinfekciju te imamo upozorenja i upute sudionicima da se ne rukuju i dodiruju. Time i mi dajemo doprinos zaštiti od koronavirusa', kazao je Kovaček.

Među temama konferencije su korištenje zdravstvenih podataka na primjeru dijabetesa i raka kao najvećih javnozdravstvenih problema, koji daju puno bolja očitovanja i podatke liječniku i pacijentu.

Kovaček kaže kako je Hrvatska je u odnosu na ostale zemlje EU-a dobra u digitalizaciji, po e-receptu smo prvi u Europi, a dolaze i novi projekti, među kojima i 'Kalendar naručivanja' koji bi trebao pridonijeti transparentnosti i skraćivanju lista čekanja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić najavio je uvođenje elektroničkih doznaka za dijabetičare za potrebna pomagala.

Zasad ljekarne zaprimaju papirnate doznake i doznake u elektronskom obliku, a elektronske doznake mogle bi zaživjeti do 15. svibnja, što znači da pacijenti više ne bi trebali ići po njih liječniku.