BEOGRAD VRATIO ZRAČNE SNIMKE

'Mali korak za Hrvatsku i Srbiju, ali velika pomoć za građane'

26.02.2014 u 16:32

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknule da će vraćene zračne snimke teritorija Hrvatske iz 1968. biti osnova za puno učinkovitije provođenje niza drugih zakona, a ne samo u svrhu legalizacije bespravno sagrađenih objekata

Izrazivši zadovoljstvo što je to otvoreno pitanje između Hrvatske i Srbije zatvoreno, Pusić je rekla da je prošlog ljeta iz Beograda u Hrvatsku vraćeno oko 8000 tih snimki, a sada još 39.000. 'To je mali korak za velike političke teme, ali velik za svakog onoga koji će na temelju tih snimki moći legalizirati svoju imovinu', kazala je Pusić koja je danas te snimke predala ministrici Mrak Taritaš

Naglašavajući važnost tih zračnih snimaka za proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja kazala je da će snimke biti osnova i za puno učinkovitije provođenje drugih zakona. 'Riječ je o nizu drugih zakona gdje se utvrđuje što je do 15. veljače 1968. bilo građevinsko ili poljoprivredno zemljište', kazala je.

Najavila je da sada slijedi postupak georeferenciranja koji bi trebao biti gotov za oko tri mjeseca. Nakon toga svi bi građani na zahtjev mogli na internetskim stranicama njezina ministarstva i Državne geodetske uprave mogli vidjeti svoju kuću, zgradu ili pomoćni objekt te situaciju i dimenzije koje su bile 1968. godine.

'To će biti osnova za svako drugo djelovanje i niz drugih propisa i zakona vezanih uz to', rekla je ministrica Mrak Taritaš. Dodala je i da će te snimke služiti i poljoprivredi i poljoprivrednim agencijama za melioracije i niz drugih projekata. Navela je da su s područja drugih zemalja bivše Jugoslavije nabavljeni skeneri pa će te snimke dobiti i Makedonija, Crna Gora te Slovenija, jer se cijelo zakonodavstvo bivše zemlje temeljilo na tim snimkama.

Na pitanje što treba učiniti gospođa stotinjak kilometara od Zagreba kojoj je kuća izgrađena 1938. te koja je dobila rješenje za plaćanje legalizacije jer to ne može dokazati bez snimki, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja odgovorila je da će se u postupku legalizacije plaćati naknada samo na razliku kubika. 'To je bitno za sve one koji su svoje stare kuće nadograđivali i ukoliko sad nemaju snimke moraju plaćati naknadu za legalizaciju na kompletni volumen. Zahvaljujući tim snimkama evidentirati ćemo što je bilo a što ne. Oni koji su nadograđivali platiti će samo razliku kubika', kazala je.

Upitana kolikom broju građana će te snimke pomoći pri legalizaciji objekata, ministrica Mrak Taritaš rekla je kako njihova pocjena, temeljem 880.000 zahtjeva za legalizacijom, njih oko deset posto zahtjeva odnosilo na one koji su dvojili jesu li bili legalni 15. veljače 1968. ili ne.

'Procjena je da će da će deset posto zahtjeva biti odmah riješeno, a oko 20 do 30 posto zahtjeva se odnosi na one koju su nadograđivali ili radili rekonstrukcije na svojim kućama a koje su bile legalne 15. veljače 1968.', istaknula je.