IMA NEKA SPORTSKO-POLITIČKA VEZA

Maleš: Na donatorsku večeru me pozvao Milijan Brkić

15.12.2014 u 12:39

  • +9

Donatorska večera za Kolindu Grabar Kitarović u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Dok se Državno izborno povjerenstvo još bavi HDZ-ovom praksom organiziranja donatorskih večera za potporu Kolindi Grabar Kitarović, odnosno navodnim nezakonitostima jer se novac ne uplaćuje na poseban račun za kampanju, stranka je u Splitu organizirala drugu od planiranih pet večera. Sakupljeno je preko milijun kuna

Nešto više od pet stotina uzvanika iza zatvorenih vrata dobilo je priliku porazgovarati s predsjedničkom kandidatkinjom i s njom se fotografirati, u zamjenu za novac koji su uplatili direktno na glavni račun HDZ-a. Glavni tajnik stranke Milijan Brkić preporučio je da se donacije kreću od dvije do deset tisuća kuna, no u splitskom slučaju bilo je i manjih i većih novčanih priloga - ali do maksimalnih iznosa predviđenih zakonom.
'Da smo imali još tri stotine mjesta u dvorani, sve bismo popunili jer je u posljednja dva dana uoči večere zanimanje bilo ogromno. Mnogi ljudi su čak uplatili donacije iako nisu imali svoje mjesto. Premašili smo milijun kuna i sve je uplaćeno na račun stranke', otkrio nam je predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Hrvoje Marušić.

Dvojbena praksa prikupljanja novca na stranačkom računu - iako zakon predviđa da se predsjednička kampanja financira isključivo s onog posebnog, namjenskog - HDZ-u bi se mogla na koncu pokazati korisnom. Po zakonu, naime, sve neiskorištene priloge predsjednički kandidati dužni su nakon izbora vratiti donatorima, no ta obveza ne odnosi se i na stranke. Odnosno, ako na računu HDZ-a ostane viška novca, stranka ga može zadržati - pa se predsjednička kampanja na ovaj način može iskoristiti i za financiranje redovnog rada stranke i punjenje opustošene HDZ-ove blagajne.

Stoga se i Tomislav Karamarko silno iživcirao kada su u Splitu novinari inzistirali na donaciji Zdravka Mamića i pitanjima hoće li je stranka službeno prihvatiti. Najprije je kazao da 'ne zna tko je donator, niti se time bavi', a potom ljutito dobacio: 'Gledajte, on je donator, u čemu je problem?'

Za njega je i to napredak jer je prije samo nekoliko mjeseci, također u Splitu, izjavio da 'ne prati nogomet i nema pojma tko je Zdravko Mamić'.

HDZ očito uživa poseban ugled u nogometnom miljeu jer se na splitskoj donatorskoj večeri pojavio i Igor Štimac, Mamićev dalmatinski parnjak. Nije poznato koliko novca je on priložio.

Bio je tu i vlasnik RNK Split i tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul, ali i Hrvoje Maleš, bivši predsjednik Hajduka i krunski svjedok u otkrivanju korupcijske hobotnice unutar Hrvatskog nogometnog saveza. Upitali smo ga kako se osjećao u tom društvu i što osobno misli o zanimljivoj vezi HDZ-a i notornog gazde zagrebačkog Dinama; u početku se nije baš snašao, pa se naknadno izjasnio pisanom izjavom.

'Na večeru me pozvao gospodin Milijan Brkić, a došao sam podržati osobu u koju vjerujem i koja je meni uvijek bila podrška. Kolinda Grabar Kitarović razumije probleme sustava, kako u sportu tako i na drugim poljima koja tište hrvatski narod. Prenio sam joj svoja razmišljanja i duboko sam uvjeren da će se založiti za rješavanje nagomilanih problema u interesu hrvatske države', kaže Maleš.

U vezi donacija, kazao je kako nije upoznat pa ih stoga ne može niti komentirati. 'Međutim, vrlo mi je pozitivna njena reakcija na sporni članak Zakona o navijačima, kao i priznanje Torcidi za pijetet spram Vukovara. Poznajući gospođu Grabar Kitarović, držim da je to jasna poruka njenog programa kako smo doista svi pred zakonima RH jednaki', pojasnio je Maleš