POTPUNI DEBAKL

Malenica: Preporuke GRECO-a bit će ispunjene, iduće izvješće bit će puno bolje

22.12.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da u Ministarstvu ne mogu biti u potpunosti zadovoljni s izvješćem GRECO-a i poručio da su potrebni zakoni u proceduri pa će iduće izvješće GRECO-a, gdje će sve te preporuke biti ispunjene, biti puno bolje

Hrvatska nije na zadovoljavajući provela način nijednu od 17 preporuka GRECO-a iz zadnjeg izvješća o sprječavanju korupcije, priopćilo je u srijedu tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije. Od 17 preporuka, Hrvatska je osam provela djelomično, a devet nikako.

"Što se tiče preporuka GRECO-a svakako da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni s njegovim izviješćem. Međutim, mogu iskazati zadovoljstvo za preporuke koje se odnose na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, gdje je plenarna skupština GRECO-a utvrdila da su preporuke djelomično ispunjene, odnosno da se ide u smjeru ispunjenja s obzirom da u tom trenutku zakon još nije bio izglasan u Hrvatskom saboru. Zakon je izglasan pa vjerujem da su te preporuke samim time ispunjene", rekao je Malenica novinarima.

Riječ je o preporukama iz petog evaluacijskog izvješća o Hrvatskoj, koje je usvojeno početkom prosinca 2019. a javno objavljeno u ožujku 2020. godine, navodi GRECO (Skupina država protiv korupcije) u izvješću koje je objavljeno danas.

Malenica je dodao kako postoji dio preporuka koje su označene da nisu ispunjene ali su zakoni u proceduri pa vjeruje da će iduće izvješće GRECO-a, gdje će sve te preporuke biti ispunjene, biti puno bolje.

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi