radna jesen

Malenica o prioritetima u pravosuđu i upravi: Izmjene niza zakona

19.08.2020 u 14:15

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u srijedu jesenske prioritete u zakonodavnim aktivnostima njegova ministarstva, među kojima su izmjene niza zakona.

''U području uprave i pravosuđa ima dosta posla, ali vjerujem da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove i u kratkom roku pokazati da to dobro funkcionira'', rekao je Malenica novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o Gradu Zagrebu smanjit će se broj lokalnih dužnosnika za njih 634, te će se smanjiti broj predstavničkih tijela i bolje regulirati pitanje elektronskih sjednica, ustvrdio je Malenica.

Govoreći o izmjenama zakona u pravosuđu, Malenica je najavio izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o Uskoku, kako bi nedavno oformljeno tijelo Europskog javnog tužitelja moglo početi raditi u Hrvatskoj. Uz to, najavio je ''otvaranje pitanja'' Zakona o odvjetništvu i izmjene Zakona o parničnom postupku.

''Kroz tu izmjenu svakako ćemo ubrzati sudske postupke propisujući određene rokove za postupanje sudskih tijela. Izmjenom Zakona o parničnom postupku bitno nam je osnažiti institut rasprave na daljinu, kako bi uslijed drugog vala pandemije koronavirusa omogućiti nesmetani rad sudskih tijela'', poručio je Malenica.  

Što se tiče nezakonodavnih aktivnosti, Malenica je kazao da je prioritet Vlade sprečavanje proboja virusa u zatvorski sustav, a naglasio je da će Vlada voditi računa i o dostojanstvu egzistencije ovršenika.