EVO RJEŠENJA

Makarsko smeće će četiri godine putovati po županiji!

02.04.2014 u 17:57

Bionic
Reading

Problem makarskog smeća uskoro će biti riješen: iz grada koji već godinama nema svoje odlagalište otpad će se 'ciklički preuzimati u ostalim gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije'. Tako je navodno dogovoreno na sastanku ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom i nekim gradonačelnicima

Zmajlović je očito izbjegavao pitanja o uhićenju stranačke kolegice Marine Lovrić-Merzel, pa se pred novinarima u Splitu pojavio samo na nekoliko minuta, izrecitrirao unaprijed pripremljenu izjavu i doslovno utekao.

'Uvođenje reda nema alternativu!', zaprijetio je netom prije bijega, a onda objasnio da vozanje makarskog smeća po županiji nije 'stavljanje stvari pod tepih', iako je predviđeno da će kontejneri iz tog grada izvoziti otpad još najmanje četiri godine. Sve do konačne izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

'Podsjetili smo župana, ali i sve ostale župane i gradonačelnike na njihove obveze u gospodarenju otpadom. Bez odgode treba uvesti primarnu selekciju i započeti sa sanacijom svih odlagališta, koja će ipak biti otvorena do izgradnje Regionalnog centra u Lećevici. On mora biti otvoren do 2018. godine', rekao je Zmajlović.

Župan Zlatko Ževrnja je ponosno objavio da je naišao na razumijevanje i solidarnost ostalih gradova u županiji, koji će otpad iz Makarske ciklički preuzimati prema svojim mogućnostima. Pitanja novinara nisu bila dozvoljena, pa je ostalo potpuno nejasno hoće li na to pristati i Split ili Trogir, koji su nakon mjeseci i godina pomaganja Makarskoj nedavno zatvorili pristup svojim odlagalištima. Na sastanku je bio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, kao i njegov kolega iz Trogira, ali pred kamerama se nisu pojavili.

'Za deset do dvanaest dana komunalne tvrtke će operativno dogovoriti preuzimanje tog otpada', najavio je Ževrnja.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lećevici planira se već deset godina, a punih osam godina postoji i tvrtka s nekoliko zaposlenih, koja je već potrošila ozbiljan novac. Unatoč tome, projekt je gotovo na samom početku: tek do kraja ove godine trebala bi biti izdana lokacijska dozvola i riješeni imovinsko-pravni problemi, potom slijedi proces vrednovanja i kandidiranje za europske fondove, dok bi početak gradnje trebao uslijediti krajem 2015. ili početkom 2016. godine. Njegova ukupna vrijednost procjenjuje se na oko 450 milijuna kuna.

'Sam Centar i osam pretovarnih stanica najvećim dijelom ćemo financirati europskim novcem. Imamo vrlo jasan rok postavljen za 2018. godinu, svjesni smo ga i realno smo optimistični da ćemo ga sustići', komentirao je Ževrnja. Kaže da će se u Lećevici nalaziti 'tvornica otpada' po najvišim ekološkim standardima i da je sam projekt 'ekološki apsolutno prihvatljiv'.