GARANCIJA ANONIMNOSTI

Mafia Leaks – nova platforma za zviždače u Italiji

18.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Nova platforma Mafia leaks, pokrenuta početkom studenog u Italiji, dopušta objavu anonimnih dojava o mafiji. Otvorena je zviždačima iz samih mafijaških organizacija, građanima, novinarima, žrtvama, policiji...

Cilj internetske platforme jest, kako tvrde njeni osnivači, 'sakupljanje informacija o mafiji'. 'Preko naše platforme možete dojaviti bilo kakav tip ilegalne djelatnosti i možete biti sigurni da će vaš glas biti anoniman jer čak ni mi ne znamo tko ste vi', navodi se na početnoj stranici Mafia Leaksa.

Otvoren preko mreže zviždača 'Globaleaks', Mafia Leaks grupira dojave u tri osnovne kategorije: zviždače iz samih mafijaških organizacija (Ndranhgeta, Camorra, Sacra corona unita), dojave samih žrtava te dojave građana koji posjeduju informacije o ilegalnim djelatnostima kriminalnih organizacija.

Od dojavljivača očekuju se ne samo razne informacije o trgovini drogom i oružjem, korupciji, pranju novca, o namještanju natječaja, zastrašivanjima, prevarama, već i dostava dokumenata koji ukazuju na razne malverzacije. Internetska platforma može tako postati dragocjen izvor informacija, ne samo za organe reda, već i za novinare, antimafijaške udruge i istraživače.

Državni odvjetnik zadužen za borbu protiv mafije Piero Grasso izjavio je, kako prenosi Nouvel Observateur, da je 'Italija izumila mafiju', no da je, isto tako, i već davno prije 'izumila protuotrove'. Prije svega, govorio je o osnivanju posebnih ureda za borbu protiv mafije, o uvođenju 'krivičnog djela mafijaškog udruživanja' te o kategoriji 'pokajnika' koji mogu dobiti otpust od krivičnih djela ako odaju informacije.

Tajne službe trenutno zbrinjavaju oko tisuću pokajnika koji su dobili novi identitet i mjesto boravka, a zauzvrat imaju obavezu svjedočiti u slučajevima protiv mafije. Ostaje za vidjeti, kako poentira francuski list, hoće li nova platforma zaživjeti kao novi izvor odjava ili će se mafija njime okoristiti za provjeru odanosti među vlastitim članovima.