kriza u venezueli

Maduro traži pomoć od Pape: Rekao sam mu da sam u službi ideje Krista

04.02.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro zatražio je od pape Franje posredovanje u političkom sporu nastalom u toj južnoameričkoj zemlji, doznaje se iz televizijskog intervjua objavljenog u ponedjeljak

'Ja sam mu poslao jedno pismo. Nadam se da na putu ili da je već stiglo u Rim, u Vatikan. Rekao sam mu da sam u službi ideje Krista. U tom duhu sam ga zatražio da nam pomogne u procesu posredovanja i jačanja dijaloga kao puta', rekao je Maduro u razgovoru za televiziju Sky tg24.

'Vlade Meksika i Urugvaja, te sve vlade karipskih država (Caricom), kao i vlada Bolivije pozvale su na održavanje konferencije o dijalogu i miru u Venezueli 7. veljače. Molim Papu da uloži svoj najveći napor i volju da nam pomogne na tom putu dijaloga. Nadamo se pozitivnom odgovoru', dodao je.

Argentinac papa Franjo u ponedjeljak sudjeluje na međuvjerskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza s muslimanskim svijetom.

U ponedjeljak je deset država Europske unije priznalo za privremenog predsjednika Venezuele oporbenog lidera Juana Guaidóa zatraživši od njega da raspiše predsjedničke izbore u Venezueli.

Guaidó je preko Twittera zahvalio vladama tih zemalja na podršci. Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Švedska, Danska, Latvija i Litva priznale su ga za predsjednika i zatražile da raspiše slobodne i demokratske predsjedničke izbore u što kraćem roku.

  • +15
Kriza u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump, koji je prvi priznao Guaidóa, nije isključio vojnu intervenciju nakon što je Maduro odbio ultimatum za napuštanje vlasti i raspisivanje izbora.

Maduro u nedjelju navečer, u intervjuu za španjolsku televiziju La Sexta, nije odbacio mogućnost izbijanja građanskog rata ukoliko se nastavi sadašnja situacija. Stanovnici su ondje podijeljeni oko potpore, a Guaidó nastoji na svoju stranu pridobiti vojsku koja je u službi Madura.