epidemija covida-19

Mađarska zatvara sve škole

13.03.2020 u 23:10

Bionic
Reading

Mađarska će zatvoriti sve škole i nastaviti educirati učenike najbolje što može putem digitalnih kanala od ponedjeljka, dok nastoji usporiti širenje epidemije koronavirusom, rekao je premijer Viktor Orban u petak

Obrazovni sustav, koji je izuzev sveučilišta sve dosad bio otvoren, počet će s novim, digitalnim režimom od ponedjeljka, rekao je Orban.

Sva nastava će se odvijati on-line, a učenicima će biti zabranjen ulazak u škole.

Nije rekao koliko dugo će mjere biti na snazi, no rekao je da će se vjerojatno raditi o "mjesecima,a ne tjednima."

Orban je rekao da očekuje da u mađarskoj ekonomiji dođe do zastoja i da će biti nužno ponovno pokretanje, a u tom naporu će sudjelovati vlada, dodao je.

Vlada je oformila istraživačku skupinu koja će nastojati razviti lijek ili cjepivo za koronavirus, rekao je, dodavši da zdravstveni sustav ima opsežne zalihe i alate za nošenje s epidemijom.

Opozicijske skupine i liječnici upozorili su da zdravstveni sustav može biti opasno prenapregnut u slučaju velikog broja zaraženih.

"Imamo tehničke kapacitete da se nosimo s nekoliko desetaka tisuća slučajeva, a odlučili smo nabaviti još opreme", rekao je Orban.

Mađarska je na popis zemalja iz kojih ne dopušta ulaz dodala i Izrael, uz već postojeće Kinu, Iran, Italiju i Južnu Koreju.