protuvladini prosvjedi

Mađarska oporba najavila godinu 'otpora' Orbanu

03.01.2019 u 13:56

Bionic
Reading

Zastupnici mađarske oporbe pokazali su u četvrtak jedinstvo najavivši da će 2019. za njih biti "godina otpora" konzervativnom premijeru Viktoru Orbanu, dva dana prije novih protuvladinih prosvjeda u Budimpešti

"Obećavamo da će 2019. biti godina otpora, u parlamentu i izvan njega, oslanjajući se na zajedništvo i suradnju svih oporbenih stranaka", rekli su ti zastupnici, na svečanosti koja je na polarnoj hladnoći prvi put organizirana ispred parlamentarnih zgrada u Budimpešti.

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana oporba, sindikati i civilne udruge nadaju se da će u subotu u prijestolnici okupiti desetke tisuća ljudi kako bi označili početak prosvjeda protiv reforma donesenih u prosincu kojima se smanjuju radna prava.

Zbog tih mjera prije Božića su u Budimpešti i u unutrašnjosti održani prosvjedi koji su trajali više od 10 dana, naišli su na dobar odaziv i ponegdje su bili nasilni.

  • +7
Prosvjedi protiv Orbana u Mađarskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Oporba traži i odustajanje od nedavne reforme pravosuđa koja prijeti ograničavanjem neovisnosti sudaca te više slobode za javne medije, u zemlji koja je redovito na meti kritike zbog kršenja vladavine prava.

Orbanova stranka Fidesz (desni centar) i njezini saveznici osvojili su na izborima u travnju 48 posto glasova i dvije trećine mjesta u parlamentu, zahvaljujući povoljnom izbornom sustavu. Ta kvalificirana većina omogućuje premijeru da provede ustavnu reformu.