uskoro dogovor?

Mađarska ne može do gotovo šest milijardi eura bespovratnih sredstava, tri su glavna problema

19.07.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Mađarska namjerava postići dogovor s Europskom komisijom o deblokadi milijarda eura iz fondova EU-a do kraja kolovoza, rekao je u utorak mađarski državni tajnik za europske poslove Janos Boka

Komisija nije još odobrila isplatu 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava Budimpešti iz posebnog fonda EU-a za oporavak zbog dugotrajne zabrinutosti oko vladavine prava.

Osim medijskog pluralizma i neovisnosti sudova, Komisija upozorava da Mađarska ima problema s korupcijom te da postoji rizik da bi čak i redovita sredstva iz proračuna Unije za razdoblje od 2021. do 2027. toj zemlji mogla biti nenamjenski potrošena.

Komisija je zato odgodila potpisivanje takozvanog sporazuma o partnerstvu s Mađarskom, u kojemu se detaljno navodi kako će se potrošiti novac EU-a pod zajedničkim upravljanjem EU-a i Mađarske u proračunu za razdoblje 2021. do 2027., čime je stavljeno još 21 milijarda eura na čekanje.

Kako bi se povećao pritisak, izvršna vlast EU-a iskoristila je svoje nove ovlasti za istraživanje rizika za proračun EU-a, takozvani mehanizam uvjetovanosti i u travnju poduzela korake protiv Budimpešte koji bi mogli formalizirati obustavu isplata EU-a.

Visoki mađarski dužnosnici izjavili su u lipnju da su spremni tražiti dogovor s Komisijom, a Budimpešta tvrdi da ima napretka u razgovorima.

"Pregovori s Komisijom ušli su u novu fazu", rekao je Boka novinarima. "Cilj Mađarske je zatvoriti sva preostala pitanja oko proračunske uvjetovanosti do kraja kolovoza", dodao je.

  • +5
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

"Ako uspijemo zatvoriti sva otvorena pitanja o proračunskoj uvjetovanosti, onda očekujemo brzi završetak pregovora o RRP-u (fondu za oporavak) i MFF-u (proračunu EU-a) na toj osnovi", rekao je Boka.

Dužnosnici Europske komisije nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Jedna od bojazni Komisije bila je da mađarska vlada pri trošenju europskog novca često organizira natječaje sa samo jednim ponuđačem, obično povezanim s vladajućom strankom.

Mađarska vlada spremna je smanjiti broj takvih natječaja s jednim ponuditeljem na 15 posto svih natječaja.

"Jednostavne javne nabave je vrlo teško svesti na nulu pošto postoje određena područja u kojima imate samo jednog ozbiljnog ponuditelja", naveo je Boka. "Moramo identificirati područja u kojima je ovo smanjenje uopće izvedivo", dodao je. 

Naglasio je da je Mađarska spremna ispuniti još jedan zahtjev Komisije da se mađarskim sudovima dopusti da nalože tužiteljima da pokrenu slučaj, čak i ako je tužitelj prethodno to odbio.

Budimpešta je bila spremna raspravljati i o detaljnim prijedlozima Komisije o transparentnosti i uključivosti pri donošenju zakona u Mađarskoj.

"Ne vidim nijedno područje gdje se ne možemo dogovoriti. Ništa ne mogu označiti kao sporno", istaknuo je Boka.